IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капсулата на SpaceX с двама американски астронавти се скачи с МКС

Астронавтите ще останат там около четири месеца

17:46 | 31.05.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен успешно се скачиха с Международната космическа станция (МКС), предава BBC.  

Двамата ще трябва да изчакат да приключат проверките за течове и налягане, преди да могат да се присъединят към руския и американския екипаж, който вече е на МКС.  

Потвърждението за скачването дойде в 14:16 GMT, малко по-рано от предвиденото, на 422 км над границата между северен Китай и Монголия.

Процедурата бе напълно автоматична - без нужда от тяхна намеса, освен в случай на неочакван технически проблем. Скачването е тествано и преди, но без астронавти на борда. 

Работата на Хърли и Бенкен в мисията е да тестват всички бордови системи и да дават обратна връзка на инженерите. 

Астронавтите ще останат там около четири месеца. 

Снощи, точно в 22.22 ч. българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда. 19 часа по-късно, в 17.30 часа българско време, Dragon се скачи успешно с Международната космическа станция. 

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. 

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

SpaceX и Nasa искат бързо да преминат към следващата фаза на договора за 2,6 милиарда долара, който включва шест полета за екипажи, като първият ще се реализира в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

10
rate up comment 5 rate down comment 11
ing5rov
преди 3 години
Д-р Лапников , поканен сте за първата / и единствена ! / експедиция за колонизацията на Марс ... билетът е еднопосочен ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 7
Стоян Петров
преди 3 години
МКС е струвала на НАСА между 3 и 4 милиарда всяка година. Ако Мъск е изхарчил едногодишната субсидия за да осигури евтини полети, всички американци наистина трябва да са му благодарни. Ето : " Както отбелязват от "Дъ Върдж" без МКС американските астронавти може да бъдат заземени тук години наред без нито една космическа дестинация, докато НАСА не разработи новите си средства за пътуване в космоса. Както припомня порталът, проектът за станцията съществува от близо две десетилетия и експлоатацията на станцията струва на НАСА между 3 и 4 млрд. долара годишно, заедно с още 87 млрд. долара държавно субсидиране".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
Dr. Vatnikov
преди 3 години
С днешния акт, сър Илон разформирова Роскосмос, пенсионира рогозин и смени статута на руските космодруми в писти за състезания с каруци.Довиждане, приходи от изстрелване на спътници, довиждане приходи от извеждане на хора и оборудване, досвидания! Какво остана, таварищи? При петрола чаршафите ви показа кой командва, евреите и фесовете ви свалиха гащурите при военните тенекии и ви лъсна голия г*з, при газа налапаха вода, никой от новите патоци не работи, но за сметка на това газ иде отвсякъде вече, арестуваха им марките с водка....Нищо, малкото Пу ще ви пусне някоя анимация сега, за безаналогово откритие, с което не само цял свят могат да избият, но и всякакви извънземни, ако се появят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 12
Hahoto
преди 3 години
Прав си Зелев! Най-накрая великата САЩ ще могат да се откажат от космическата помощ на изостаналата бензиноколонка, с разкъсана на парчета икономика. От 2011 година именно тази бензиноколонка осъществява ВСЯКА доставка, товар, и афронавти на най-великата цивилизация в света ... Интересно, че никой друг /от толкова много велики/не може /ама подробности де/. Е Зелка, от днес вече ще могат да пилотират до МКС 2 страни! Наистина, това е велик прорив в космическата ера! :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 16
pepe
преди 3 години
За пръв път частна компания ...., я пак. Американците плащали 86 мил. долара за извеждане на астронавт до МКС, а сега щели да плащат 56-58 мил. на Мъск, само дето НАСА го е финансирала с близо 4.5 милиарда долара за да достигне достигне до тук, да не говорим за технологии и инженери подготвени по правителствени програми за НАСА, които се ползват пак от "частната" компания на Мъск. Като сметнем по колко човека годишно изпращат САЩ до МКС, ще им излезне на сметка около 2150г. Да не отваряме темата че МКС е с по-голяма заслуга на руснаците - ползвани са руския опит от РКС (Руската космическа станция) и техните товарни кораби за извеждане на обурудването за построяването на МКС. Да не споменаваме че РКС можеше още да се ползва, но понеже на напредналите нации им беше неудобно да излитат в космоса за да посещават РКС :) , тя беше приводнена под давлението на американците през мътните години на Елциновото управление. Така че айде по-леко с еуфорията, че чак по новините за българското участие в "историческото" събитие. Ами България преди 50г. произвеждаше оборудване за РКС и имаше научни програми за космически изследвания. А сега повод за гордост са американски инженери от български произход - какви висоти достигнахме за 50г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 13
ing5rov
преди 3 години
Илън Мъск: Продайте къщата си и започнете нов живот на Марс.Айде зелев , кухаото и ватника да побързат , първите на половин цена ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 14 rate down comment 2
zelka007
преди 3 години
рогозин какво каза 2014 там за батута ... :))) ... те , работи си батута рече Мъск ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 14 rate down comment 2
Eon
преди 3 години
Чакам Императора да почне сега да плюе от село по Мъск.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 8
Hahoto
преди 3 години
Алилуя, страхонтна новина! Невероятен успех! Нова ера в космоса! WOW! Най-накрая афронафтите ще могат да пуснат по една вода в МКС-то! :))))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 10
ing5rov
преди 3 години
Честито на американците ... айде по нататък и до луната да идат ... : )))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още