IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Капсулата на SpaceX с двама американски астронавти се скачи с МКС

Астронавтите ще останат там около четири месеца

17:46 | 31.05.20 г. 42
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Американските астронавти Дъг Хърли и Боб Бенкен успешно се скачиха с Международната космическа станция (МКС), предава BBC.  

Двамата ще трябва да изчакат да приключат проверките за течове и налягане, преди да могат да се присъединят към руския и американския екипаж, който вече е на МКС.  

Потвърждението за скачването дойде в 14:16 GMT, малко по-рано от предвиденото, на 422 км над границата между северен Китай и Монголия.

Процедурата бе напълно автоматична - без нужда от тяхна намеса, освен в случай на неочакван технически проблем. Скачването е тествано и преди, но без астронавти на борда. 

Работата на Хърли и Бенкен в мисията е да тестват всички бордови системи и да дават обратна връзка на инженерите. 

Астронавтите ще останат там около четири месеца. 

Снощи, точно в 22.22 ч. българско време, космическият кораб Dragon на SpaceX излетя успешно на първата частна мисия с екипаж на борда. 19 часа по-късно, в 17.30 часа българско време, Dragon се скачи успешно с Международната космическа станция. 

Процедурата бе напълно автоматична - никакво усилие не бе необходимо от тяхна страна, освен в случай на неочакван технически проблем.

Мисията е определяна като историческа, тъй като през последните 9 години американските астронавти летят до Станцията с руски кораби след спирането на програмата със совалките на НАСА. 

За първи път в историята частна компания изпраща хора в Космоса. Целта е да се поднови извеждането на "американски астронавти с американски ракети и от американска територия".

SpaceX и Nasa искат бързо да преминат към следващата фаза на договора за 2,6 милиарда долара, който включва шест полета за екипажи, като първият ще се реализира в края на август.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

30
rate up comment 8 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Бифтеци и зрелища. В Минеаполис зрелища, следват десет години бифтеци. След това малко зрелища(например в Ню Орлеанс) и отново десет години бифтеци. Така вървят постиндустриалните общества.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 7 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Когато копейникът заговори за "***", всичко е ясно, опорките са привършили и той е минал в отчаяно отстъпление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
не бързам за никъде ... :))) ... никъде не съм писал че са неграмотници и изостанали рассияните . поради особености на политическото управление ги изключват или намаляват участието им в различни международни проекти . не е тема за под тази новина . по принцип за да могат да стоят горе повече космонавти/астронавти ... трябва да има спасителни капсули . затова винаги има по един стикован союз . не случайно минимумът за престой на драконът е 180 дни а максимум може 210 . союз също стои по 180 стикован . нормано мисиите продължават по максимум 6 месеца за да не се получават трайни увреждания на човешкият организъм . русияните нещът/немогат да държат постоянно 2 кораба горе , може и по технологични причини . държът по един + един дето пристигне . затова горе може да има максимум 5-6 човека и минимум колкото могат да се поберат в един союз при инцидент за аварийно приземяване . а драконът може наведнъж 7 да свали . дано да успеят да си разработят новата капсула федерация и новата ракета иртиш(модернизиран союз :))) ) . успех и на тях ... другото е че драконът и фалконът са за многократна употреба , вече доказано . а союз е за еднократна . освен това спейсекс може да изработи ракета + капсула за 3 месеца от нула в завода си . последния модел на фалкон 9 блок 5 , е предназначен за употреба 10 пъти , според Мъск ще може да се ползва занчително повече след обновяване , около 100 . союз ракетата + капсулата се изработват от роскосмос за 1 година . подготовката на използван фалкон бустер за нов полет се прави за около 2 месеца в момента , Мъск твърди че ще може и за 24 да се справи при необходимост ...хващаш ли значимостта на постигнатото от Мъск ... и то с 5.000 човека и ограничен от търговските си полети бюджет , а не като роскосмос на рогозин с 200.000 труженици и многомилиярден бюджет ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 7
Hahoto
преди 3 години
Не знам Стоенски. Янките ги канят. Сигурно заради водката... И яките дрелки, дето дупчат всякакви джендърски дупки. И аз днес два пъти ти задавам един изконен въпрос за афронавтите в Минеаполис - Кто виноват и что делать?...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 10 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ако знаеше, че не се пише скраБ, а скрап, можеше и някой да ти обърне внимание.Сега просто си ***, държащ да го покаже.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 7 rate down comment 3
0pk
преди 3 години
Браво на Мъски! Тази година прати човек в космоса, догодина нова космическа станция трябва да построи, че в тая има и досадни руснаци :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 8 rate down comment 6
Стоян Петров
преди 3 години
Ще ли са в състояние ваттниците да обещаят, че окололунната станция Gateway няма да бъде разпробита с дрелка и отворите запълнени с моментно лепило, като МКС ??? Могат ли да отговорят на изсконно руския въпрос : "Кто виноват и что делать?".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 10
Hahoto
преди 3 години
кажи са как е в роскосмос настроението ------------------------------------------------Е как да е настроението! Закриват го и режат на скраб "Съюзите"! Идва ерата, в която ще летят само афронавтите и туристите на Мъск. След успешен скок с батут и въже, Ромозин се поклаща на огромния кристален полилей и само мухи, големи като фалкони кръжат край носа му. Късно вечерта извеждат инжинерите от Роскосмос за разстрел. Малко по-късно Пу и Ким вечерят с крайниците им. На сутринта един Туполев мята Цар бомба, за да замете следите. ------------------------ Туй за мокрите сънища на фобите!Владимир Устименко***VladimirUstime18 чВ отговор на @VladimirUstime1Очень важно иметь хоть бы две возможности долететь до станции. Ведь мало ли что... В космосе всякое случалось, и обязательно надо иметь минимум две транспортные системы, способные обеспечить присутствие экипажей разных стран на борту МКС.Владимир Устименко***VladimirUstime18 чНо и мы на месте стоять не собираемся. Уже в этом году проведм испытания двух новых ракет, а в следующем возобновляем нашу Лунную программу. Будет интересно!"Роскосмос" получил от НАСА меморандум участия в создании международной окололунной станции Gateway, но пока не определился с форматом своего участия в проекте, сообщили РИА Новости в пресс-службе госкорпорации.---------------------------Туй то! От изостаналите ***, полуграмотници и прочие и прочие! Не бързай Зелка, не бързай!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
преди да пишеш небивалици поне прочети как е сглобена МКС , какво представлява , кой е качвал модулите , къде са изработвани ... :))) ... и уикито ти стига , има препратки за всеки модул ... в БГ и в момента се изработва апаратура за МКС ... :))) ... аман с това едно време какво беше са и шоколадът развалиха ... https://en.wikipedia.org/wiki/Assembly_of_the_International_Space_Station
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 6 rate down comment 9
ing5rov
преди 3 години
"Дали е време да опаковаме багажа си за Марс? Зависи колко време трябва да опаковате. Мъск предположи през декември 2019 г. че може да се надяваме корабът да предприеме първия си орбитален полет само след два до три месеца, което означава, че може да лети някъде през март. Първият пилотиран полет до Марс се очаква някъде след мисията до Луната с Юсаку Маезава, предвидена около 2023 година."Айде на билетите , продавай панелката и стягай багаШа , сичкото *** ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още