IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ангела Меркел е отхвърлила поканата на Тръмп за срещата на върха на Г-7 през юни

Отказът и е последният пример за трудните отношения между двамата

10:23 | 30.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Ангела Меркел е отхвърлила поканата на Доналд Тръмп да присъства на срещата на върха на Г-7, която президентът на САЩ иска да няложи като символ на завръщането към нормалността след коронавирусната криза, пише онлайн изданието Politico.eu.

"Федералният канцлер благодари на президента Тръмп за поканата му за срещата на върха на Г7 в края на юни във Вашингтон. Като се има предвид общата ситуация, тя не може да се съгласи с личното си участие и пътуване до Вашингтон", коментира говорител на правителството на Меркел пред изданието.

„Тя, разбира се, ще продължи да наблюдава развитието на пандемията“, допълва говорителят.

Отказът на Меркел да приеме поканата на Тръмп е последният пример  за трудните отношения между двамата, посочва изданието. Тръмп многократно е критикувал Германия и Меркел в частност по различни въпроси – от търговския излишък на страната до ангажиментите и към НАТО. Меркел пък публично постави въпроса  с едностранния подход на администрацията на Тръмп по редица външнополитически въпроси - от изменението на климата до ядрената сделка в Иран.

В разговор тази седмица двамата разгорещено са обсъждали и са демонстрирали разногласията си по няколко теми – НАТО, газопровода „Северен поток 2“ между Русия и Германия и други, според високопоставен американски служител, който е поискал анонимност. Говорителите на германския кабинет не са отговорили на въпроси за този разговор.

Отказът на Меркел да присъства на срещата на високо равнище рискува да разсее опитите на Тръмп да представи сбирката като забележителен момент, който очертава края на забраните за пътувания заради коронавируса.

Тръмп отмени срещата на върха през март поради кризата и каза, че вместо това ще бъде домакин на видеоконференция. В туит от 20 май обаче той заяви, че може да възстанови провеждането на срещата като обяви, че това е „чудесен знак за всички – нормализиране“.

Белият дом заяви, че планира да проведе срещата на върха в края на юни във Вашингтон. "Ще защитим световните лидери, които идват тук, точно както защитаваме хората в Белия дом", коментира прессекретарят на институцията Кейли МакЕнани пред репортери.

Меркел, която е научен изследовател по професионално обучение, казва, че смята, че юни е твърде скоро за провеждане на големи събирания заради все още циркулиращия вирус. Експертите също настояват за продължаваща бдителност и социално дистанциране, дори когато икономиките започват да се отварят отново.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Дядото на националиста Тръмп бил германец. Странна работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Petar2015
преди 3 години
Не трябва да се страхува от вируса, а от човека. Вирусът няма да й свали личния самолет, няма да й наложи мита и няма да й прати самолетоносачи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още