IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Oт 1 октомври всички компании може да купуват ток от свободния пазар

Около 300 хил. потребители ще бъдат засегнати от промяната в Закона на енергетиката, които представляват в момента близо една трета от регулирания пазар

17:06 | 29.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Всички небитови потребители в страната да бъдат прехвърлени на свободния пазар на електроенергия от 1 октомври, предлагат от енергийната комисия в парламента чрез законопроект за изменение и допълнение на Закона за енергетиката, представен от председателя на комисията Валентин Николов.

Ако бъде прието, това предложение може да се окаже най-широкомащабната реформа на българската енергетика през последните години. В резултат на промените дори най-малките търговски обекти ще трябва да излязат на свободния пазар и да сключат договор с търговец на електроенергия.

Мотивите на комисията са свързани с изискванията на Европейския съюз (ЕС) за въвеждане на небитовите потребители на свободния пазар на електроенергия според директивата на Европейския парламент и на Съвета на ЕС от 5 юни 2019 г.

„Необходимо е с помощта на подобрената регулаторна рамка да се подпомогне преодоляването на настоящите проблеми, в които все още се наблюдава висока степен на регулаторна интервенция. Тази интервенция е довела до пречки пред доставките на електроенергия при еднакви условия, както и до разходи, които са по-високи в сравнение с вариантите за доставка на електроенергия, основани на пазарни принципи“, се посочва в мотивите на законопроекта.

Около 300 хил. потребители ще бъдат засегнати от промяната в Закона на енергетиката, като според изчисления на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по обем на потреблението въпросните небитови потребители, които в момента се намират на регулирания пазар, представляват една трета от него (4 500 000 мегаватчаса).

От парламентарната енергийна комисия подчертават, че в процеса на пълна либерализация на електроенергийния пазар на България ще е необходимо одобрението на т. нар. механизъм за капацитет (осигуряване работата на въглищните централи в ЕС по време на енергийния преход – бел. ред.), който „е естествена и временна мярка за гарантиране на сигурността на електроенергийната система в периода на преход към нисковъглеродна икономика.

Според комисията проектът за пълна либерализация на пазара предвижда разширяване на свободния пазар в страната, като следващата стъпка е преминаването на всички стопански потребители от регулиран към свободен пазар на електроенергия.

С осъществяването на тази промяна регулираният пазар ще бъде свит до 10 000 000 - 10 500 000 мегаватчаса електроенергия, като в него ще присъстват само битови потребители.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:43 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Няма лошо, но да не им добавите 20% такса задължения към обществото ?Ще стане пак танту за кукуриго и вместо тока да е 5 стотинки пак ще е 20 стотинки. Колкото има по голямо предлагане толкова цената ще пада. Това е правилото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още