IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнес и синдикати договориха пакет с 54 допълнителни антикризисни мерки

Хора без право на обезщетение за безработица да получат ваучери за храна е сред предложенията

14:07 | 29.05.20 г. 2
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: getty</p>

Снимка: getty

Бизнесът и синдикатите се обединиха около пакет от общо 54 допълнителни антикризисни мерки, като документът вече е изпратен до кабинета на премиера Бойко Борисов, съобщава БНР. Преговорите по мерките продължиха близо два месеца в Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Едно от предложенията е да се поиска нотификация от Европейската комисия за периода 31 юли - 31 декември 2020 г. за удължаване на действието на схемата 60/40 и за разширяване на обхвата ѝ. 

Сред лансираните от работодателските и синдикалните организации предложения са в обхвата на схемата "60/40" да се включи и селското стопанство, а за секторите "Туризъм" и "Транспорт" тя да се трансформира в "80/20".

Минималното обезщетение за безработица да стане 60 на сто от осигурителния доход при запазване на максималния осигурителен доход до края на 2020-та година.

За уволнените по време на извънредното положение, които нямат право на обезщетение за безработица, да се предвидят ваучери за храна на стойност линията на бедност е друго предложение, по което има съгласие.

Да се въведе допълнителен целеви отпуск до 20 дни за сметка на Националния осигурителен институт за уязвими групи работници, като майки с малки деца и възрастни - също до края на 2020 година. Това са част от другите консенсусни мерки.

Единодушна подкрепа от бизнеса и синдикатите има и мярката за прекратяване на задължението за заплащане на такса "битови отпадъци" и данък "сгради" за затворени обекти и предприятия за периода, за който те са преустановили дейността си.

Националният осигурителен институт (НОИ) досега е превел компенсации в размер на близо 53 млн. лв. на 8 516 компании по мярката 60/40 с цел запазване на заетостта на работниците и служителите след отмяна на извънредното положение в страната и обявяване на извънредната епидемична обстановка. Това съобщават от Министерството на труда и социалната политика. 

Със средствата ще бъдат изплатени 60% от възнагражденията и осигуровките на 131 727 служители. Останалите 40% се поемат от работодателите. Само при последния транш са преведени около 8 млн. лв. за запазване на заетостта на 15 893 работници от над 900 предприятия, уточняват от ведомството. 

Изчисленията сочат, че почти 240 хиляди работни места ще бъдат запазени благодарение на мярката 60/40. До момента в Агенцията по заетостта са постъпили 14 351 заявления от работодатели за получаване на компенсация за запазване на заетостта на техни служители. 

В сряда Министерският съвет реши кандидатстването за държавната помощ да се удължи до 30 юни, а плащанията - до края на юли. Предприятията могат да получат средства за до три месеца.

Първоначално схемата „60/40" трябваше да продължи да действа до рая на извънредното положение. 

Работодателите, получили компенсации по постановлението, следва да изплащат на работниците и служителите трудово възнаграждение в размер не по-малък от размера на осигурителния доход за месец януари 2020 г.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:17 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
В допълнение на горното мога да потвърдя,че 60/40 в момента се ползва само и единствено за измама ! Например водят се на 4 часа , но работят на 8 и се ползва схемата 60/40 !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Хора стига глупости 60/40 е пълна измама. Плаща се 100% на хора за да НЕ ходят на работа. Никъде по света няма такова нещо. Нормално е ако не ходиш на работа и не полагаш труд да не си вземаш изцяло заплатата. Правилната мярка е 60 на 0 + осигуровките от държавата.Едно нещо не направихте като хората ! Глупаво правителство !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още