IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Остава ли златото защита срещу инфлацията?

Инфлацията ще се усети през втората половина на 2021 г. и благородният метал ще има попътен вятър, смята Цветослав Цачев

21:15 | 28.05.20 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Златото има бъдеще като инвестиционен инструмент. Цената му ще расте, когато парите се обезценяват поради ограничения добив или растящото търсене за инвестиции и бижута. Тази комбинация от фактори ще се засилва през следващата година, но инвеститорите по света ще продължават да гледат към златото като към основен актив и защита от инфлация. Това прогнозира Цветослав Цачев, главен инвестиционен консултант на ЕЛАНА Трейдинг.

Хиляди години златото беше пари. Преди няколко десетилетия ценният метал остана като пари само в балансите на централните банки, а по-късно дори някои от тях се отказаха от златните си резерви.

„Приложението му днес не се е променило съществено спрямо това, което виждаме за последните сто години. Златото е важен елемент за електрониката и бижутерията, но и най-използваната суровина за инвестиции“, коментира експертът.

Той посочва, че през последната година има значително обезценяване на парите спрямо златото. „Цената му се покачва заедно с икономическите рискове, страховете от инфлация и парите, които създават централните банки. Някои хора харесват златото, защото има история. А други – защото не харесват настоящето развитие на глобалната икономика – дефицити, дългове и печатане на пари“, смята инвестиционният консултант.

Страхувате ли се от инфлация

„Не такава, каквато видяхме през 1996 г., а онези 5-10 или дори 15%, които бавно изяждат покупателната способност на спестяванията с времето. В България видяхме подобна инфлация през 2007 г., но растежът на икономиката и доходите бяха високи, така че негативните ефекти не се усетиха толкова силно“, посочва Цачев.

Той напомня, че тогава цените на активи като недвижимите имоти се покачиха бързо и това беше положително за благосъстоянието на хората.

„САЩ в началото на 80-те години на миналия век също преживя период на двуцифрен процент инфлация“, дава пример Цветослав Цачев и напомня, че никой не говори с добро за това време, когато лечението на проблема беше да се покачат лихвите до много високи нива.

По думите му оттогава, през изминалите 40 години, се наблюдава успоредно понижение на лихвените проценти и инфлацията, с което се създадоха условия за икономически растеж поради достъпа до все по-евтин кредит.

Анализаторът посочи, че това е продължило до момента, когато лихвите стигнаха дъното и много икономисти, политици и банкери започнаха да проучват възможността от отрицателните им нива, за да продължи този лесен икономически възход.

Последна актуализация: 06:58 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 6 rate down comment 1
Jorkata
преди 3 години
Златото не е понци л***йно като биткойна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Ами явно не я гледа :) И аз така мисля сега ще го чакам да падне на 1300-1400 и мога да си купя някоя унция монети :) Разбира се не от п и б :) там са с 40% надценка :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
попътния вятър свърши за златото или тоз не е видел грфаиката ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 6
Petar2015
преди 3 години
След като златото не носи лихви и дивиденти, трябва да се разчита на появата на навит купувач. Тогава от инвестиционна гледна точка - по какво се отличава златото от биткойна?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Само не разбрах, този цветослав цачев какъв е - Бог, Бъфет, някакво гуро или някакъв блогър, работещ в местен инвестиционен посредник, но в статията даже и не реферират какъв е? Аз например не го знаех и трябваше да проверя кой е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още