IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АБЗ: Очакваме намаляване на премийния приход по застраховките

Достигането на нивата от 2019 г. като приходи може да отнеме няколко години, твърди Константин Велев

16:46 | 27.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Сниимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Сниимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Намаляване на премийния приход по някои някои застраховки като следствие от силно негативното отражение на кризата върху определени сектори на икономиката и клиентски групи, последван от период на застой и по-бавно възстановяване. Това очаква да се случи на застрахователния пазар председателят на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец" Константин Велев. Той беше лектор на онлайн дискусия, организирана от ВУЗФ. 

Велев отчете още, че вече има спад на застраховките „Помощ при пътуване“ и други застраховки, свързани с туристическия сектор и повлияни от преустановяването на пътуванията и транспортните връзки. Намаление има и при застраховката „Каско“ на МПС, повлияно от бързия спад в продажбите на фабрично нови автомобили – спадът за България само за април 2020 спрямо април 2019 г. е 72,6 %, а от началото на годината – 40,9 % спрямо същия период на 2019 г., отчете той. 

От презентацията стана ясно още, че кризата вече се отразява и на животозастраховането и други линии бизнес, като резултат от понижаването на доходите на населението и свиването на потреблението.

„Умерено понижаване на събираемостта на премиите поради спазването на ограниченията за социална дистанция и невисоката популярност на дистанционните възможности за плащане (онлайн плащания с карти, Easy-Pay, E-Pay и други) също оказа негативен ефект“, уточни още Константин Велев.

По време на дискусията той призна, че е силно вероятно достигането на нивата от 2019 г. като приходи може да отнеме няколко години и припомни, че след кризата от 2008 г. секторът се е възстановил едва през миналата година.

Създадената от разпространението на коронавируса криза вероятно ще доведе и до поредното затягане на регулаторната рамка особено по отношение на изискванията към финансовото състояние на застрахователите и по-конкретно капиталовата адекватност и платежоспособност. Вероятно ЕК ще повиши сериозно изискванията, добави Велев.

Той обаче призна, че все още е рано да се говори за „мащаб“ на кризата и различните ѝ аспекти ще се оценяват тепърва на база медицинската експертиза.

„Общата криза в икономиката ще рефлектира и в застраховането. Прогнозите за спад през 2020 г. на БВП на България са много разнопосочни: от 3 до 7 % с тенденция към влошаване от по-ранните към по-актуалните прогнози. Прогнозите за бързо възстановяване през 2021 г. пък са твърде оптимистични - Световна Банка очаква ръст на БВП на България с 3,9 %, МВФ – 4-6%, МФ-7%. По-скоро ще следваме тренда на предходната криза“, каза още председателят на АБЗ. Той подчерта, че тепърва се очакват фалити, особено в малкия и среден бизнес и повишаване на безработицата – тя от 6,7 % към края на март, вече 8,9 % към края на април и то спрямо 5,9 % в края на 2019 г. “Над 110 хил. души са безработните в резултат на кризата по данни към края на април 2020 г.”, добави Велев.

Председателят на АБЗ обаче подчерта, че изминалата година е била много успешна за сектора. Компаниите от застрахователния сектор реализират печалба в размер на 147,6 млн. лв. (119 млн. лв. в общото застраховане и 28,6 млн. лв. в животозастраховането).

в1 в1

„През 2019 г. продължи тенденцията на пазарен растеж в премийния приход – 14,8 % спрямо 2018 г. Реализираният премиен приход за 2019 г. е 2,91 млрд. лв. и бе отчетен по-значителен ръст в общото застраховане – 15,5 % и по-умерен в животозастраховането – 11,4 %. Миналата година имаше и значително подобряване на пазарния технически резултат в общото застраховане: брутен – 327 млн. лв. и нетен 225 млн. лв., вкл. по застраховка Гражданска отговорност – 94,5 млн. лв. брутен и 72 млн. лв. нетен резултат”, отчете Велев.

По думите му през 2019 г. пазарът расте по всички основни линии бизнес. Основен двигател на ръста в общото застраховане е  автомобилния бизнес (“Гражданска отговорност“ на МПС с 16,4 % ръст и “Каско” с 5,6 % ръст). Сериозно се увеличава премийния приход и по застраховките Помощ при пътуване (161%) и Финансови рискове (260%).

в2 в2

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Господина да не забравя че през изминалите 2 месеца под карантина не са платили почти нищо,можеби под .01 процента.....,така че сектора е на голяма печалба ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още