IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Богатите китайци купуват луксозни жилища от Сингапур до Сидни

Те търсят убежище за парите си от очаквана инфлация и отслабване на юана

20:50 | 27.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Paul Yeung/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Богатите китайски купувачи на жилища се завръщат, пише Bloomberg. В Китай и някои от познатите им дестинации за търсене на дом в Азия богатите купувачи разграбват луксозни имоти, в много случаи за да запазят богатството си от очаквана инфлация и отслабване на юана. Нетърпението за придобиване на недвижими имоти води до скок на цените на луксозните жилища в Китай, като в същото време предлага известна подкрепа на азиатските имотни пазари, които пострадаха тежко от пандемията.

„Те изобщо не се колебаят“, казва Моника Ту, основател на австралийската компания Black Diamondz, която обслужва китайски купувачи на луксозни имоти.

От март насам тя е продала луксозни имоти на обща стойност 85 млн. австралийски долара (55 млн. щатски долара), като близо половината продажби са били свързани с китайски клиенти, които пристигнали в Австралия в началото на пандемията. Това е скок с 25% спрямо година по-рано. Жилищата на цена между 7,25 млн. и 19,5 млн. австралийски долара се намират в добре поддържани околности на Сидни с гледка към океана като Пойнт Пайпър.

Постепенно смекчаване на ограниченията заради вируса улеснява богатите китайци да оглеждат имоти и да финализират покупки близо до азиатски горещи точки като Шанхай, Сеул и Сидни. В друга любима дестинация, Сингапур, виртуалните огледи и снимки са били достатъчни за постигането на сделки за милиони долара, което показва как се развиват трансакциите. Това контрастира на Лондон и Ню Йорк, където имотните пазари са вяли на фона на блокадите.

Запитванията от китайски купувачи за имоти в Южна Корея се нараснали със 180% през първото тримесечие спрямо четвъртото тримесечие на 2019 г., а запитванията за жилища в Нова Зеландия са се увеличили със 75%, показват данни на имотната компания Juwai Iqi. Търсенията са намалели с 32% във Великобритания и с 18% в САЩ.

Чужденци могат да придобиват само нови жилища в Австралия, въпреки че много от богатите имат възможности да заобикалят тези ограничения, като кандидатстват за визи за „значим инвеститор“, които им дават лесен път към местожителство и им позволяват да купуват и съществуващи жилища.

Търсенето на луксозни имоти стимулира цените в Китай и ограничава спадовете на други пазари. Цените на луксозните домове в четирите най-големи китайски града са нараснали с 1% през април благодарение на най-големия скок от две години в технологичния хъб Шънджън.

Дори в Сингапур, където частичната блокада остава в сила, дейността се ускорява чрез онлайн платформи. Трима китайски клиенти купили шест апартамента на обща стойност 20 млн. сингапурски долара (11 млн. щатски долара) в Marina One Residences този месец без виртуални огледи, казва Кларънс Фу, брокер на недвижими имоти в подразделението ERA на APAC Realty. Един инвеститор е вложил 12 млн. сингапурски долара в три отделни тристайни апартамента в същия комплекс, който се намира на пет минути пеша от известния хотел и казино Marina Bay Sands.

„Някои купувачи може да поискат да пренасочат парите си към други страни, тъй като юанът може да бъде девалвиран още в борбата с отслабващата икономика“, коментира Кристин Сун, ръководител на изследванията в консултантската компания OrangeTee & Tie Pte в Сингапур.

Последна актуализация: 07:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
Готино блокче - и в Дружба има такова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още