IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вълчев: Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти

Културата на иновации се разширява, а вече има 600 иновативни училища, каза образователният министър

13:22 | 24.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

В образователната система вървим заедно. Всички професии са важни, но ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всички останали области. Това каза пред БНР министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. 

Той призна, че „нищо не може да замени присъственото обучение”, но всички образователни системи ще търсят комнинация с дигитални методи.

„Днешните деца не просто трябва да бъдат дигитални ползватели, те ще живеят в ера в ефективно взаимодействие с машини, алгоритми, с изкуствен интелект. Фундаменталните промени в света около нас ще се отразят и върху образователната система. Днешните деца ще сменят професии в активния си последващ живот. Всички професии ще изискват по-интегрални умения“, обясни министърът. 

От думите му стана ясно, че около 1-2% от децата не са били ангажирани в образователния процес през извънредното положение и основното предизвикателство в този период е било с тези, които “просто не желаят да се обучават”.

През есента МОН има готовност за стартиране на обучение в електронна среда в зависимост от ситуацията, увери още Вълчев.

Според него културата на иновации се разширява. “Има 600 иновативни училища. Нови учебни програми бяха въведени във всички класове. За първи път имаме адаптирани учебни програми за училищата в чужбина“, каза още той пред Националното радио.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:40 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 6 rate down comment 0
forum_rookie
преди 3 години
На колко си години? Ако мнението ти се е формирало от наблюдения през последните 20-25 години - ясно защо е такова. Всичките добри специалисти, които аз пък знам, са придобили знанията, навиците и много от уменията си в училище. Да, тук, в българсксото училище! Но - преди да то да бъде "оптимизирано" по демократичному.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Образованието се надценява. Аз лично не знам добър специалист, който да е придобил уменията си в училище.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
ако имахме добри учители... нямаше да сте на власт!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 2
ing5rov
преди 3 години
Вълчев , а добрите учители от небето ли ше паднат ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още