IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът кара Путин да побърза с плановете си за повече власт

В идните седмици президентът може да обяви референдум за вече предложените промени в конституцията, които му позволяват да заобикаля ограничения за броя мандати

13:17 | 22.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Andrey Rudakov/Bloomberg</em></p>

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

След като коронавирусът промени плановете на руския президент Владимир Путин, той се опитва да си върне политическата инициатива относно своята цел да остане на власт потенциално до 2036 г.

В рамките на идните седмици държавният глава може да обяви референдум за вече предложените промени в конституцията, които му позволяват да заобиколи ограниченията за броя мандати, посочват четирима души, запознати с дискусиите в Кремъл.

Путин отложи вота, който първоначално бе насрочен за 22 април, заради епидемията от коронавирус. Това, което тогава изглеждаше просто като формалност, сега може да се осъществи по-трудно. Също като милиони други  хора по света, руснаците са изправени пред трудности и несигурност заради блокадата в страната, наложена от края на март, която сви икономическата активност с 33%.

„Путин много бърза да прокара конституционната реформа“, посочва Сергей Марков, политически консултант на Кремъл, цитиран от Bloomberg. „Той иска да я завърши колкото се може по-бързо“, допълва той.

Въпреки че се появяват признаци за отслабване на епидемията в Русия – втора по брой заразени в света, последствията от вируса и безпрецедентното понижение на цените на петрола продължават да оказват своя ефект върху икономиката на страната. И докато местните власти въвеждат някои облекчения, остава рискът от втора вълна на заразата.

Рискът от забавяне

Всичко това оказва натиск върху Путин за свикването на референдум или в края на юни, или началото на юли, посочват източниците. Според държавни представители би било прекалено рисковано гласуването да остане за септември или за по-късно, тъй като недоволството на избирателите може да достигне своя пик.

Отне по-малко от седмица на парламента и Конституционния съд да приемат промените в основния закон, които позволяват на Путин да се кандидатира за още два шестгодишни мандата начело на страната, след като настоящият му мандат приключи през 2024 г. Измененията обаче е задължително да преминат одобрението на избирателите, което на практика им дава право на вето – нещо, което политическите опоненти на президента може да използват с намаляването на одобрението му в социологическите допитвания.

„Мислеха да отменят гласуването, но вече е твърде късно“, заяви Алексей Макаркин, заместник-директор на Центъра за политически технологии в Москва. В момента дори и подкрепяните от държавата агенции казват, че само половината от руснаците одобряват Путин.

Според двама от източниците на Bloomberg президентът се надява да въведе и електронното гласуване за референдума, за да се гарантира, че милиони държавни служители, подаващи гласа си чрез държавен портал, ще подкрепят измененията от страх, че вотът им не е анонимен.

Също така провеждането на референдума веднага след отпадането на ограничителните мерки може да е от полза за властта заради, макар и краткотрайното, усещане за облекчение, посочва друг източник, близък до случващото се в Кремъл.

В четвъртък Централната избирателна комисия в страната започна подновяването на подготовката за референдума. Тя ще се нуждае от 20-30 дни, след като бъде обявена новата дата, заяви нейният председател Мая Гришина.

„За властите, разбира се, е удобно да използват този момент, когато хората са заети с въпроси на живот и смърт“, казва Олга Крищановская, социолог в Държавния университет по управление в Москва. „Когато проблемът с Covid-19 изчезне, гневът на всички ще бъде насочен срещу правителството“, допълва тя.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:44 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Няма никакво съмнение, че на референдума руснаците ще одобрят поправките в конституцията. При анкета проведена преди предложението на Терешкова за "обнуляване" президентските мандати, 83% от заявяващите че ще гласуват за не можеха да посочат нито едно конкретно изменение. Така стоят нещата с изборите в русия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още