IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай усилено демонстрира търговските си мускули

Митата за австралийския ечемик са предупреждение към другите лидери, които обмислят дали да не се изправят срещу Пекин, според анализатор

14:00 | 23.05.20 г. 19
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg Creative Photos</em></p>

Снимка: Bloomberg Creative Photos

Отношението на Китай към Австралия по време на коронавирусната криза е предупреждение към света, пише Крис Дънст от мозъчния тръст LSE Ideas в анализ за онлайн изданието Politico.eu

След като първо допусна разпространението на коронавируса по света, Пекин недвусмислено показа мускули и въведе мита върху австралийския ечемик тази седмица, след като премиерът на Австралия Скот Морисън заяви миналия месец, че иска независимо проучване на огнището на COVID-19. 

За Китайската комунистическа партия очевидно иска да предупреди други лидери, които обмислят да се изправят срещу Пекин. За европейски страни като Германия, Холандия и Италия, които изнасят стоки на стойност милиарди долари всяка година, това трябва да послужи като събуждане за това какво означава да сме зависими от китайската търговия.

Според Пекин митата са отговор на „дъмпинг“ от страна на австралийските производители на ечемик. Мярката обаче беше въведена няколко седмици след като посланикът на Китай в Австралия заплаши с китайски бойкот в отговор на коментарите на Морисън: „Защо трябва да пием австралийско вино? Защо да ядем австралийско говеждо месо?“

Главният редактор на държавния вестник Global Times след това определи Австралия като "дъвка, залепнала върху подметката на обувките на Китай" (атака, която е особено агресивна в Азия) и добави: "понякога трябва да я изтъркате с камък“.

Когато Канбера призова за разследване на огнището на коронавируса в Ухан, Пекин спря вноса от топ преработвателите на месо от Австралия и наложи мита на ечемика - мерки, които могат да струват на страната над 500 млн. долара годишно.

Европейските износители, зависими от Китай, също са изложени на натиска на Комунистическата партия. Като се има предвид демонстрираната готовност на Пекин да употребява като възмездие търговските отношения за политически цели, европейските партньори на Китай трябва сериозно да преразгледат собствената си икономическа взаимосвързаност със страната и да помислят за внимателно отделяне от икономиката на азиатския гигант.

Връзката на Австралия с Китай се пропука през 2018 г., когато Канбера въведе ефективна забрана китайската държавна компания Huawei да участва в изграждането на 5G мрежата в страната. Въпреки американското лобиране и опасенията за киберсигурността, Европейският съюз (ЕС) реши да не въвежда такава забрана и остави решението на отделните страни членки.

Последна актуализация: 11:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 2 rate down comment 5
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Пуди, имам предвид каквото пише - Международно разследване.Коя лаборатория е финансирана от Щатите??
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Човек, когато няма аргументи почва да гледа запетайките. На теб особено ти се случва постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
dikens15
преди 3 години
Имаш предвид разследване подобно на това за ядреният арсенал на Ирак ли??! Пък и що забравяш да споменеш, че за самата лаборатория е финансирана от Щатите ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Обърни внимание първо на правописа си, преди да си писЪл глупости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 4
dr.5rov
преди 3 години
Най-после една трезва публикация, но наполовина. Истината е че без привличане на Индия, Русия, колкото може от Южна Америка и Африка и Арабският свят в един алианс, всички тези писъци ще си останат само това, което са - писъци. Да погледнем истината в очите. В момента така наречения Западен свят (към който принадлежим и ние да кажем донякъде) няма полезен ход и затова се огъва. Елитът на този свят се постара да направи така, че всички тези региони да им обърнат гръб и да започнат да разчитат И на Китай за решаване на проблемите си. Това разбира се е илюзия, но те ще го разберат с течение на времето. Ще е много болезнено за много, осъзнаването на тази нова реалност. Много пъти съм писъл, че сблъсъкът с Русия беше стратегическа грешка и дори развивах и конспиративни разсъждения, че към това САЩ са били подтикнати от сили в САЩ свързани с Китай. Има достатъчно косвени свидетелства за това. Както се казава кой каквото си надроби, това ще сърба.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Същественият въпрос тук е ЗАЩО КИТАЙ СЕ СТРЕМИ ДА ПРЕКРАТИ РАЗСЛЕДВАНЕТО НА ПРОИЗХОДА НА КОВИД 19?Нали Бил Гейтс бил виновен, таварищи? Значи Китай използва сила, за да защити Бил Гейтс??!Значи, в такъв случай, Бил Гейтс е китаец!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 4
Стоян Петров
преди 3 години
Не че те съветвам, ама защо не останеш на Дискавъри-то?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 8
be_google
преди 3 години
Китай нямат смелост дори да треснат мита и такси на епъли, тесли, соя , вино и уиски, коли от САЩ. Затова ще си патят. Дай им да блъскат по 12 часа и вярват в забогатяването чрез производство!Гледам забавни филчета по канали като Дискавъри за някви раци по 100 долара килото и се надявам тая далавера да умре най-после. австралийците и американските рибари хем убиват природата, хем хрантутят ККП, нали Момчиле?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още