IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо Китай не подцени опасността от заразата?

Ще има промени във функциониране на световната икономика и при изработването на механизми за регионално сътрудничество, прогнозира доц. д-р Евгений Кандиларов

11:12 | 22.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Emily Elconin/Bloomberg</em></p>

Снимка: Emily Elconin/Bloomberg

В Китай имаше пълна блокада на мегаполиси, за да се справят с коронавирусната пандемия. Драконовските мерки там са елемент на народопсихология и дисциплина, но и на принципите на тоталитарната държава, коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес",  доц. д-р Евгений Кандиларов, експерт по политическите и икономически въпроси в Източна Азия.

"За разлика от други пъти, когато Китай вероятно може да бъде обвиняван, че не реагира достатъчно бързо, не мисля, че в тази ситуация става въпрос за умишлено манипулиране на данни относно сериозността на пандемията", посочи той.

Доцент д-р Кандиларов смята, че по-скоро Световната здравна организация, САЩ и Европа са неглижирали и подценили опасността от заразата.

Експертът предвижда сериозни промени в начина на функциониране на световната икономика, както и изработването на механизми за регионално сътрудничество.

Кандиларов прогнозира и допълнително повишаване на напрежението между САЩ и Китай, което по думите му няма да е полезно нито за световната икономика, нито за световния ред.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:25 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
що , да не би ти да си им помогнал да се оправят ... това си е биотероризъм , пуснаха им гнусотията на китайците , те се справиха , сетне що не били казали как са постигнали това ?! ми питайте Бил Гейтс бе ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 3
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тия криха 2 месеца, после се правиха на герои, айде моля ви се, леко с хвалебствията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
Mechkata
преди 3 години
Безспорен факт - СЗО неглижираха ситуацията, 2 месеца се чудиха да обявят ли пандемия или не, а през това време вирусът достигна почти всички точки на света. Това поставя под съмнение компетентността, а предвид и начина на финансиране на организацията нещата стават още по съмнителни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още