IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Електромобилите могат да сринат мечтата на петролните пазари за възстановяване

Пандемията има потенциал да ускори процеса на електрификация в транспортния сектор през следващите няколко години, смятат анализатори

17:30 | 19.05.20 г. 39
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Петролните компании са изправени пред мрачна несигурност, тъй като пандемията от коронавирус предизвиква срив в търсенето на рафинираните продукти. В същото време автомобилните производители увеличават усилията си за подпомагане на мащабния процес на електрификация и подмяната на наличното продуктово портфолио с по-зелени модели.

На фона на икономиките, които постепенно започват да се отърсват от ограничителните мерки за борба с коронавируса, най-мащабното понижение на петролните цени през последните две десетилетия сви разходите на потребителите за горива, което от своя страна доведе до забавяне на прехода към по-чиста енергия заради изгодните цени на бензиностанциите, пише Ройтерс. 

В бъдеще намаляването на капиталовите разходи, възприето от енергийните компании, тъй като приходите им се свиват, би могло да засили предлагането достатъчно, за да предизвика скок в цените на петрола, което ще направи електрическите превозни средства по-привлекателни, в момент, в който автомобилните производители увеличават производството, посочват анализатори.

„Смятаме, че това ще доведе до преломен момент, ускоряване на преминаването към електрически превозни средства в много други страни около 2023-24 г.“, коментира пред Ройтерс Магнус Нисвен, старши партньор в базираната в Осло консултантска компания Rystad Energy.

Според анализ на Ройтерс, засягащ 27 автомобилни производители, съставен в партньорство с Constellation Research & Technology, повечето компании, освен Tesla Inc и китайската BYD Co Ltd, все още се намират в началния етап на електрификационния преход.

Тъй като кросоувърите и пикапите със среден и голям бензинов двигател са отговори за голяма част от скорошния растеж в автомобилния сектор, много компании залагат на такъв тип превозно средства, за да подсилят краткосрочното си представяне.

Въпреки това, тъй като китайската BAIC Motor Corp. и германските концерни Volkswagen Group и Daimler AG поставиха някои от най-амбициозните цели за декарбонизация на портфолиото си в цялата индустрия, инвеститорите все повече използват електрификационните планове на тези компании за бъдещ успех.

Достигна ли потреблението на петрол своя пик?

Тъй като автомобилният сектор съставлява около половината от общото търсене на петрол, възможността за по-бърз от очакваното преход към електрически превозни средства вследствие на пандемията от COVID-19 е една от основните причини да се говори за вече настъпил пик.

Глобалното търсене на петрол достигна рекордно ниво от малко над 100 млн. барела на ден през 2019 г., като се очакваше то да продължи да нараства и през тази година. Сега Rystad изчислява, че търсенето ще достигне своя пик от 106,5-107 млн. барела на ден през 2027-2028 г. Преди пандемията компанията очакваше пикът да бъде достигнат през 2030 г.

Нараства и броят на мненията, че промените в работните модели, спадовете при авиацията и транспорта като цяло до такава степен влияят на търсенето на петрол, че то никога няма да успее да се възстанови до нивата от 2019 г.

Последна актуализация: 10:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

19
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
hyundai kona electric ... вземи си го под наем за седмица да побръмчиш (200 кинта е) ... после пак ще си говорим ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 5
Hahoto
преди 3 години
Да спрат да добиват нефт и газ, за да изчистят и планетата! Даже трябваше още преди 15 години да спрат - нали са много зелени. Виж Зелка - Зелената сделка е просто един пи ар балон, който ти рисува образи и внушения. "Свят, в който децата ти ще дишат чист въздух! Производството ще чисто! А зимата пак ще е -15, с един метър сняг." Внушават ти, че трябва да си зелен и като караш електро автомобил, правиш планетата по-чиста, като ползваш ток от фотоволтаик правиш планетата по студена...Излизат разни зелени шамани, размахват заплашително пръст и ти обесняват, че ти си отговорен за своя СО2 отпечатък и аха, аха за това че си жив, ще се запали планетата. След това почват да ти внушават кое е добре за теб и как трябва да живееш, според техните интереси. /Интересите на "зелените" инвеститори!/ Когато приемеш едно внушение и образите, които то носи, ти вече си техен. Пиши ме старомоден, но ако трябва да избирам нов Ягуар 220 коня от 1995 година или Теслата, знаеш избора ми!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 6 rate down comment 6
mariata
преди 3 години
Да спориш с хора, които нямат визия, по-дълга от 2-3 години и не вярващи в еволюцията е безсмислено. Аз и затова няма да пиша и да се аргументирам. Времето ще покаже. Човечеството все повече узрява за идеята да премахне двг и технологиите се развиват в геометрична прогресия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
норвежкият суверенен фонд няма отношение към тези стимули за електрическите коли . правителството си е направило сметката от какво се лишава и какво печели от цялата работа ... в интерес на истината тази година за първи път са теглили пари от него заради коронакризата . а стимулите са единствено в намаление на някои данъци и такси , а не премахването им . освен ДДС при покупката . виж предишният пост . хората са решили да си изчистят държавата и ти на това му казваш пиар ... :))) ... ами там има партии , които са предложили решения и гласоподаватели са ги избрали за целта ... кое ти се вижда като задкулисна игра на зелени инвеститори ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 5
zelka007
преди 3 години
хехе ...https://***.youtube.com/watch?v=RY_rbooeMcIхммм ... автомбилите дето се търкалят из норвегия са константа приблизително като брой , % на електричките се увеличава , викаш потреблението пада не заради увеличения брой електрички , а защото са по добри двигателите на другите ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 8 rate down comment 3
zelka007
преди 3 години
хммм ... да започна отзад-напред . не плащат колата или част от цената й , а намаляват около 50% различни такси и данъци които дължат автомобилите . единствения по-съществен стимул е , че е премахнат 25% ДДС при покупката . ето ти да видиш кое от кога и до кога е важало , щото вече ги премахват някой стимули . самата цена не я пипат . има и сравнение м/у голф бензинов и електрически . самата експлоатация е много по-евтина и на електрическата кола спрямо традиционната...https://elbil.no/english/norwegian-ev-policy/темпът го изчисляваш грешно . това е процент дето расте постоянно . имат за цел , през 2025 да продават само електрически коли в държавата и да забранят за продажба автомобили с ДВГ ... дали ще успеят не знам ... ето ти да видиш за януари статистика от продажбите ... :))) ...https://***.reuters.com/article/us-autos-electric-norway/electric-cars-grab-44-market-share-in-norway-in-january-idUSKBN1ZX27Uа това е увеличението по години нагледно ...https://***.statista.com/statistics/696187/electric-and-hybrid-cars-number-in-norway/най-вероятно 2050 само военните и някои специфични служби ще имат автообили с ДВГ ... :))) ... мдааа ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Аспарух да си каже, ние само се дивим на "анализаторите", които вади като фокусник от джоба си! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 8 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Брей човека ти отговаря с аргументи, ти му пишеш, че задръстен.Ашкосун! Автомобилите и параходите са ги налагали с държавни субсидии видиш ли и за сметка на тежки данъци и регулации за каруците и платноходките. Нещо ти е комплексиран примера! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 6 rate down comment 7
d333
преди 3 години
Значи... идва криза, безработни, затворени бизнеси, карантини и т.н.Срив на продажбата на автомобили със 70%....Петрола поевтинява до рекордно ниски нива...Според Инвестора, това щяло да увеличи продажбите на електрички.Питам... Някой плаща ли ви да пишете такива мантри или мисленето не ви се отдава. Кое от двете е?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Зелка, Норвежкият суверенан фонд от какво си пълни кацата, знаеш ли? Та благодарение на него шведите са най-супер-пупер-зелените в ЕС! Всичко е бизнес! С НИЩО, ама с абсолютно НИЩО електричката не е по-добра от бензинарката. Даже планетата няма да спаси от "глобалното затопляне", ама грам! Просто в момента е част от зеления пиар, зад който стоят "добри" "зелени" инвеститори. Направиха мотокарчетата модерни, та се наложи и големите батьовци да се съобразяват с модата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още