IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Стайков: 100 държавни бензиностанции на 200 хил. не е голяма конкуренция

Трябва да се направи преглед на останалите сектори, където държавата има присъствие, съветва икономистът

16:41 | 19.05.20 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Дори Държавната петролна компания да постигне целите си, големият въпрос е на каква цена ще стане това, защото държавният бюджет се формира от данъците на всички. Това заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Калоян Стайков, старши икономист в Института за пазарна икономика.

100 държавни бензиностанции на фона на 200 хиляди в цялата страна едва ли могат да постигнат сериозна конкуренция“, прогнозира той.

По думите на Калоян Стайков анализ е необходим и като се направи преглед на останалите сектори, където държавата има присъствие.

„При нас се е доказало, че държавният модел е лош модел на управление“, смята икономистът и коментира, че е абсурдно е да се казва, че държавни бензиностанции се правят с аргумент подобряване на конкуренцията.

Според него това означава, че държавният орган, занимаващ се с конкуренцията не си върши работата.

За субсидиите на седалка, както и за рисковете и позитивите от по-нисък ДДС за заведения и книги очаквайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 6 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
хмм ... кога станаха такава цифра бензиностанциите в БГ ?! към 2018 бяха регистрирани 4225 с фискални устройства + 1440 ведомствени ... ей , експертите ... и това за 3,7млн. автомобила ... което е доста над среното европейско ниво ... демек имаме излишък от бензиностанции ...163.641 са регистрираните търговски обекти в държавата за 2018 , ей сега проверих в НСИ ... :))) ... как ги хвърляте тези кръгли цифри ... :))) ... 200х.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още