IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бразилия: Новата гореща точка на коронавируса

В рамките на няколко седмици бразилският президент Жаир Болсонаро уволни двама министри на здравеопазването

08:53 | 18.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Доброволец извършва дезинфекция в квартал на Сао Пауло. <em>Снимка: Rodrigo Capote/Bloomberg</em></p>

Доброволец извършва дезинфекция в квартал на Сао Пауло. Снимка: Rodrigo Capote/Bloomberg

Коронавирусът достигна до Бразилия късно - но сега се разпространява все по-бързо и по-бързо: южноамериканската страна вече изпревари Испания и Италия по отношение на броя на заразените хора. В момента всеки ден се добавят по 15 000 нови инфекции. А едва преди два месеца в Бразилия беше регистриран първият смъртен случай заради коронавирус.

Сега 816 души са загинали в рамките на 24 часа. Щатът Сао Пауло дори изпревари Китай по брой на смъртните случаи: в най-населената провинция в Бразилия с повече от 46 милиона жители досега от вируса са загинали 4688 души, в Китай - 4637 души - при 1,4 милиарда жители.

В много големи градове в Бразилия обществените болници вече са напълно претоварени. Това важи особено за района на Амазония, някои североизточни щати, както и за големите градове Рио де Жанейро и Сао Пауло.

Всичко обаче сочи към това, че в Бразилия кризата ще стане значително по-драматична. Според прогноза на Института за здравни показатели и оценка (IHME) в Съединените щати Бразилия може да регистрира около 90 000 смъртни случая в началото на август. Понастоящем учените прогнозират, че от средата на юни всеки ден ще умират по 1000 души.

Въпреки това бързо нарастващият брой на смъртните случаи предполага, че сценарият на изследователите може да бъде постигнат много по-рано - вероятно след няколко дни. IHME преценява, че максималният брой смъртни случаи за Бразилия за 19 седмици възлиза на 194 000 случая. Тогава 11 000 заразени хора ще се нуждаят от болнични легла за интензивно лечение. Бразилия обаче разполага само с 4000 отделения за интензивно лечение.

Паническо управление на кризата

Една от причините за бързото разпространение на вируса е хаотичното управление на кризата от страна на правителството на президента Жаир Болсонаро. 65-годишният бивш военен се проваля като държавен глава и кризисен мениджър, пише в свой анализ германският Handelsblatt.

В разгара на растящата паника той освободи в петък министъра на здравеопазването – това се случва за втори път за кратко време. Първият министър на здравеопазването стана твърде популярен с умереното ръководене на кризата. Вторият министър беше освободен след само месец на поста заради отказ да използва хлорохин като лекарство, което Болсонаро настояваше да се прилага без особена научна основа.

Противоречивата политика на изолация обаче е определяща за нарастващия брой инфекции. Болсонаро дълго време понижаваше значението на пандемията като на обикновен грип и от самото начало бе против ограниченията и „домашния арест“. Дори сега той призовава бразилците да се връщат на работа всеки ден.

Предполага се, че фризьорските салони и спортните зали отново ще бъдат отворени скоро, въпреки че броят на заразените се увеличава бързо. „Всеки трябва да се върне на работа. Ако не искате да работите, останете у дома, по дяволите. Точка. Това е!“, обясни той веднага след освобождаването на министъра.

Президентът не крие факта, че е загрижен преди всичко за своето политическо оцеляване. Той се опасява, че с очакваната тежка рецесия рейтингът му ще падне. И така той се опитва да прехвърли отговорността за икономическите последици върху губернаторите на различните щати и кметовете. „Медиите се опитват да ме обвинят за икономическата мизерия", казва той. „Но аз нямам нищо общо. Аз не съм гробар“, посочва президентът.

Призиви за импийчмънт

Върховният съд обаче предостави на щатите и префектурите преди седмици правото да действат автономно в рамките на своите стратегии срещу пандемията. Оттогава Болсонаро атакува и съдиите от Върховния съд.

В социалните мрежи Болсонаро продължава да поддържа настроението на своите последователи: те са евангелистите, част от предприемачеството, десните популисти и голяма част от военните. Болсонаро и сега може да разчита на тези привърженици. Рейтингът му намалява, но една четвърт до почти една трета от бразилците все още са зад десния популист.

Засега изглежда, че привържениците му не са притеснени, че с все по-крещящите си атаки срещу всички, които не му вярват, Болсонаро пречи на управлението на кризата: вместо да дебатират най-добрите стратегии срещу пандемията, сега политиците призовават за процедура на импийчмънт. Ето защо много от поддръжниците на Болсонаро искат той да сложи край на някои основни права, да затвори Конгреса и Върховния съд и да установи авторитарен режим.

Положението на бразилците изглежда изобщо няма особено значение за Болсонаро. Когато се сблъска с факта, че Бразилия вече е изпреварила Китай по броя на смъртните случаи, той каза пред репортерите само „Sorry“ и добави, че не може да направи чудеса. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
ivan.kostov.39
преди 3 години
Предполага се, че фризьорските салони и спортните зали отново ще бъдат отворени скоро, въпреки че броят на заразените се увеличава бързо. Всеки трябва да се върне на работа. Ако не искате да работите, останете у дома, по дяволите. Точка. Това е!, обясни той веднага след освобождаването на министъра. Никой никого не принуждава да ходи на работа или фризьорските салони и спортните зали. Ето това е демократично решение! Правителството не се прави на по-умно от гражданите си, Всеки сам взема решение. Искаш карантина Стой си в къщи. Искаш да работиш и спортуваш моля!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още