IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мярката за заетост на работещите в автобусния сектор влиза в сила от юли

Тя ще е в сила половин година, уточни министърът на транспорт Росен Желязков

13:01 | 17.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Социалната мярка за заетост на лица, които работят в обществения превоз на пътници в автобусния транспорт, случаен и редовен, ще започне да се прилага от 1 юли, съобщи пред БНР министърът на транспорта Росен Желязков.

По думите му първоначално мярката ще е в сила половин година и ще е в размер на 40 на сто от миналната работна заплата с включени осигуровки, или около 290 лева на човек.

Желязков уточни, че мярката обхваща около 27 хил. заети, като е насочена към общо 1400-те лицензирани превозвачи в България с цел запазване на заетост.

Ако мярката е успешна, ще се помисли за нейното модифициране и удължаване, коментира министърът.

Той уточни, че в транспортния бранш именно автобусният сектор е най-тежко засегнат от кризата, породена от пандемията на Covid-19.

"Липсата на движение на хора и в страната, и в света оказа най-голям удар върху транспорта. Стоките, слава Богу, се движеха в периода на стагнация. На годишна база ще се види какви са щетите", коментира Желязков.

Осезаем е и спадът в превоза на пътници с БДЖ, а собствените приходи на компанията са се свили близо 4 пъти. По думите на министъра на транспорта държавата продължава да подпомага с финансови трансфери и субсидии.

Намаление е имало и на товарооборотите на пристанищата.

Желязков уточни, че през следващата седмица премиерът Бойко Борисов ще се договаря с колегите си от Гърция, Сърбия и Румъния за условията, при които ще се организират пътуванията и преминаванията през граничните пунктове. 

"Най-вече пострадаха авиокомпаниите, които изпълняват чартърни полети, превозващи предимно туристи. Затова е предвидено да се дотира от държавата всяка заета седалка в българско превозно чартърно средство с капацитет над 100 седящи места", посочва Росен Желязков.

Той подчерта, че държавата няма да компенсира загуби, а подобно нещо не може да си позволи нито една държава.

"Това ще промени много бизнес модели. Някои анализатори казват, че понятието лоукост вече няма да съществува заради необходимостта от приходи, които да гарантират оперативната работа на авиокомпаниите. Важното е да се знае, че авиоиндустрията ще се възстановява бавно и то организираните превози, особено чартърите. В този сегмент подпомагането трябва да бъде в посока привличането на туристи", коментира министърът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:17 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
725 лева ли е МРЗ за автобусния сектор и какви са тези 40 процента.....?Това поредната подигравка ли е.....?Помощта 60/40 не работи,а тази помощ е още по-малка.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още