IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Борисов: Работим за отварянето на детските градини преди 24 май

Работата по изграждането на газовата връзка с Гърция не е спряла, заяви премиерът при инспекция на съоръжението

12:06 | 16.05.20 г. 1
<p>
	Премиерът Бойко Борисов.&nbsp;<em>Снимка: МС</em></p>

Премиерът Бойко Борисов. Снимка: МС

Правителството работи да отвори детските градини преди 24 май. Това обяви премиерът Бойко Борисов на инспекция на интерконектора Гърция-България. По думите му този риск си заслужава, защото работещите майки и бащи трябва да могат да се върнат на работа.

„Детските години се надявам следващата седмица преди 24 май ще ги отворим. Това е единственото място, за което се знае, че повишава заболяването. Този риск си заслужава, защото работещите майки и бащи трябва да знаят, че връщайки се на работа, могат да оставят децата“, каза Борисов, цитиран от БНТ.

Премиерът допълни, че в понеделник ще бъде готов законопроектът за създаване на държавни бензиностанции.
Коментирайки скандала с акциите на ФК "Левски", Борисов заяви, че няма да ги приеме и че джиросването на акциите отпреди дни е било подигравка.

„Насила може да вземеш от човека, насила не можеш да му дадеш. Цели държави са извлекли полезните изкопаеми от цели континенти. Това беше подигравка, защото е ясна целта. По какъв начин и защо. Вие утре може да ми прехвърлите вашата къща с децата. Като го позволява, мен законът ми позволява да кажа, че вие сте просто едни негодници", каза Борисов.

"Нито съм дал съгласие, нито някой ме е информирал. Не ме интересува, то е направено умишлено, за да не стане. И затова феновете и въобще почитателите на "Левски" да си търсят, който го е направил. Утре всяка една фирма в ликвидация може да ми джироса акциите си на мен“, допълни той.

За предпологаемите SMS разговори между Божков и финансовия министър Владислав Горанов премиерът заяви, че по времето, когато са проведени, Божков не е бил обвиняем.

Днес Борисов и енергийният министър Теменужка Петкова инспектираха строителството на газовата връзка с Гърция.

Над 70 км от тръбите, предназначени за изграждането на газовия интерконектор Гърция-България вече са доставени на територията на двете държави, като се работи активно по разчистване на полосата и полагане на тръбите на терен. Подготвените за заваряване тръби по трасето на българска територия вече са 7 км. От началото на месец май дейностите по заваряване на тръбите също напредват. Към момента има изпълнени 50 бр. ръчни заварки, предстои начало и на автоматичните заварки. Вече е стартирал и безразрушителният контрол на изпълнените заваръчни съединения, пише БНТ.

Около 50 км полоса е разчистена, като 35 км са на територията на България, а останалите - на територията на Гърция.

Борисов посети един от строителните обекти в близост до село Могила, Хасково. Заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, той инспектира напредъка на дейностите по изграждане на интерконектора и окуражи работниците, които оперират на терен.

Проектът IGB предвижда изграждането на междусистемна газова връзка, която да свързва газопреносните мрежи на Гърция и България. Общата дължина на газопровода е 182,6 км, като капацитетът му за пренос на газ е 3 млрд. кубични метра годишно с опция да достигне до 5 млрд. кубични метра.

Трасето на газопровода е разделено на 7 основни лота, като най-късият е с дължина 9,55 км, а най-дългият - 71,90 км. 106 км от трасето на българска територия ще бъдат изградени посредством автоматично заваряване, а останалата част от 45 км - чрез ръчно заваряване.

Близо 50% от необходимите количества тръби за реализацията на проекта вече са произведени от гръцката компания Corinth Pipeworks, която отговаря за производството и доставката на тръбите. Доставките са разпределени в пет основни транша, като първите два от тях вече са завършени успешно. Производството по третата партида тече в завода на компанията в Беотия. Съхранението на тръбите се осъществява в четири складови бази на територията на Гърция и България – съответно близо до градовете Комотини, Хасково, Момчилград и Димитровград. Работата по производството и доставката на линейни тръби за газовия интерконектор се извършва по график въпреки непредвидената обстановка, свързана с разпространението на коронавируса.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
А бе, по света се чува за някакви протести в България. Дали е истина или е фалшива новина? Инвестора дали има информация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още