IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

САЩ се опитват да спрат доставките на чипове към Huawei

Това е поредният удар, който американското правителство нанася на китайския гигант

16:45 | 15.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Chris Ratcliffe/Bloomberg</em></p>

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Администрацията на Доналд Тръмп направи постъпки към блокиране продажбата на чипове от глобалните производители към Huawei Technologies – ход, който може да засили търканията с Китай, предава Ройтерс.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че променя правилото за износ, за да „таргетира стратегически придобиването на чипове от Huawei, които са директен продукт на определен американски софтуер и технологии“.

Министерството допълва, че „новината прекъсва усилията на Huawei за подриване на американския експортен контрол“.

Промяната в регулацията е удар за Huawei, вторият по големина производител на смартфони в света, и за тайванската TSMC, основен производител на чипове за звеното HiSilicon на Huawei, както и за конкурентите Apple и Qualcomm.

Huawei, която се нуждае от чипове за своите смартфони и телекомуникационно оборудване, стои в центъра на битката за глобална технологична доминация между САЩ и Китай.

Съединените щати се опитват да убедят своите съюзници да не ползват оборудване на Huawei в следващото си поколение 5G мрежи, тъй като твърди, че Пекин може да използва вратички във въпросното оборудване, за да извършва шпионаж. Huawei продължава да отрича тези обвинения.

Компанията също така продължава да използва американски софтуер и технологии за дизайна на чиповете си, посочва министерството на търговията, въпреки че компанията беше поставена в икономическия черен списък през май 2019 г.

Благодарение на новите промени чуждестранните компании, които ползват американско оборудване за правене на чипове, ще трябва да кандидатстват за лиценз от САЩ, преди да доставят определени чипове към Huawei или нейното звено HiSilicon.

Смяната на правилата е „за да попречи на ползването на американски технологии, за да се злоупотребява с дейности срещу националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ“, посочи в изявление министърът на търговията Уилбър Рос.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:41 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
markov
преди 3 години
Това нещо " Свободна търговия " важи само когато изнася на големия задокеански брат....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още