IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отново ще провокира съседите си със сондажи в Източното Средиземноморие

Сондажната дейност ще започне от юли от турската държавна компания TPAO, заяви енергийният министър на страната Фатих Дьонмез

21:33 | 14.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Турция планира нова сондажна инвазия на петрол и природен газ в спорни води, подчертавайки правото си на ресурсите там, с което отново може да ескалира напрежението със своите съседи, пише Bloomberg.

Сондажната дейност ще започне от юли в региона на Източното Средиземноморие и Черно море, като сеизмичните проучвания ще се ускорят в рамките на морските граници, определени съгласно международно признатото правителство на Либия, заяви турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез. 

„Тези, които искат да ни държат далеч, остават извън играта. Вероятно са използвали тази криза като претекст да се оттеглят “, изтъкна Дьонмез пред Анадолската агенция в четвъртък. Той се позова на решението на американската петролна и газова компания ExxonMobil Corp. да отложи изследователската дейност в рамките на изключителната икономическа зона на Кипър заради пандемията от коронавирус и ценовия спад на петролните пазари. 

Източното Средиземноморие се превърна в гореща енергийна точка с откриването на големи залежи в изключителната икономическа зона на Кипър, Израел и Египет през последните години, а Турция вече е решена да си осигури дял от тези жизненоважни активи.

След като изпрати войски в Северен Кипър след преврата от 1974 г., целящ обединението на острова с Гърция, Анкара решително се противопоставя на кипърските сондажи без споразумение за споделяне на всякакви постъпления. И през април турските военни проведоха военноморски и въздушни учения в Източното Средиземноморие. Маневрите бяха разгледани като знак за готовността на Анкара да защитава своите териториални претенции и като демонстрация на подкрепа за своите либийски съюзници в Триполи.

турция турция

Кипърското правителство лицензира няколко блока за проучване на петролни и газови залежи в своите води, някои от които са разположени в спорни води, включително споразумението с Total SA и Eni SpA за права за проучване в район, в който Турция иска да сондира.

Европейският съюз (ЕС) все още преценява дали да наложи санкции на Турция заради проучването ѝ извън Кипър.

Междувременно турското споразумение с правителството на либийския премиер Файес ал Сарадж засили териториалното напрежение с Гърция, която счита споразумението за нарушение на нейните териториални права.

Турската държавна петролна компания TPAO ще започне сеизмични проучвания след издаване на лицензи за проучване на базата на новата морска граница с Либия, подчерта Дьонмез.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Nemezanimavai
преди 3 години
Абе *** работа
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
korn
преди 3 години
Странна работа. Гърция, Турция и Кипър купуват газ и петрол от други държави, като така харчат милиарди за суровини, вместо тези пари да остават за населението им. Ако седнат и се разберат могат заедно да разработят газовите залежи в Средиземно море и така всички печелят, освен тези които им продават суровини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още