IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георгиева: Социалната пазарна икономика на Европа е модел за подражание за света

Отмяната на ограниченията трябва да се основава на график, зависим от данните, а не на ключови дати в календара, предупреждава управителят на МВФ

16:45 | 14.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.&nbsp; <em>Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg</em></p>

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.  Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Международният валутен фонд (МВФ) не може да се отърве от стария си имидж: много хора все още го свързват с исканията за социални мерки и мерки за фискални икономии. МВФ отдавна се е освободил от догмата за съкращаване на разходите на всяка цена. Сега ръководителят на фонда Кристалина Георгиева насърчава преориентирането на организацията. Българката, който пое управлението на фонда през октомври 2019 г., съветва правителствата да „харчат толкова пари, колкото е необходимо“ в борбата срещу коронавируса. Освен това тя гледа на кризата като на възможност за преход към зелена, по-устойчива на криза глобална икономика.

В интервю за германския всекидневник Handelsblatt
тя хвали кризисния мениджмънт на федералното правителство. Германия „действа много бързо и добре използва финансовия си обхват", казва Георгиева.

Тя подчертава и германската бюджетна дисциплина: „В добри времена е важно да се вземат предпазни мерки за лоши времена“, казва българският икономист. „Точно както вирусът поразява най-тежко хората с предшестващи заболявания, така и икономическият шок  поразява икономиките, които и преди това са били нестабилни“.



Въпреки това ръководителят на МВФ предупреждава за възможни неуспехи при рестартирането на икономиките. „Връщане към строгите мерки за ограничаване може да е необходимо по всяко време“, казва 66-годишната Георгиева. Отмяната на ограниченията трябва да се основава на график, зависим от данните, а не на ключови дати в календара.

„Еврото ще оживее, а досега еврозоната е стабилизирана. И имам пълно доверие на политическите лидери на ЕС, че ще се справят с предстоящите предизвикателства. Убедена съм, че сме в момент в историята, в който Европа със своята култура на солидарност ще играе много важна роля за света", казва още Георгиева. 

МВФ се застъпва за укрепване на социалната държава. Георгиева препоръчва „осигуряване на достъп до здравни осигуровки, обезщетения за безработица и здравни грижи за по-бедните слоеве на обществото“, съветва за „разширяване на публичните програми за заетост“ и описва „по-прогресивните модели на данъчно облагане“ като вариант, без конкретно да коментира призивите на някои икономисти за данъци за по-богатите.

„Европа със своите традиции на социална пазарна икономика е модел за подражание“, подчертава Георгиева. "Бих искала да кажа на европейците: имаме нужда от вас, светът има нужда от вас!"

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
най-добра лаборатория за най-различни експерименти. ако един е бил успешен, разните бюрократи се надуват, че всичко е успешно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
korn
преди 3 години
Ако Германия и Япония бяха спечелили Втората Световна света щеше да е едно по добро място за живеене. Вместо това *** от Русия и САЩ не спряха 70 години да си избиват комплексите. Но така е устроена природата и живота, *** и *** са най трудни за терминиране.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още