IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Достигна ли своя исторически пик търсенето на петрол?

Анализаторите продължават да бъдат разделени на два полюса по тази тема, като липсата на яснота около пандемията хвърля сянка и върху перспективите за петрола

22:00 | 13.05.20 г. 13
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Цените на петрола продължават да се повишават на фона на перспективата за възстановяване на търсенето на гориво, докато икономиките по света започнат да се отварят отново.

Но има голяма разлика между търсенето на петрол, което нараства от последните ниски нива и реалното нарастване спрямо тенденциите преди появата на COVID-19.

С други думи, унищоженото търсене в размер на около 30 млн. барела на ден може да е само временно пазарно явление, но търговията е много далеч от 100-те милиона барела на ден, налични на пазара по времето преди пандемията, пише Ник Кънингам в коментар за Oilprice.

Всъщност някои анализатори се съмняват относно това дали светът отново ще се върне към предишните нива на търсенето. Дори ръководителите на компаниите от Big Oil (събирателно име на най-големите петролни компании в западния свят – бел. ред.) не са особено уверени относно възстановяването на този показател. 

Изпълнителният директор на британско-холандската Royal Dutch Shell Бен ван Бьорден наскоро предположи, че възстановяването на търсенето е малко вероятно да се случи дори и след 2020 г. „Не очакваме възстановяване на цените на петрола или търсенето на нашите продукти в средносрочен план“, подчерта той.

Изпълнителният директор на BP Бърнард Луни до голяма степен признава същото. Пандемията от COVID-19 може да доведе до някои обществени промени – повече дистанционна работа, по-малко пътувания, по-малко полети - които биха могли да предизвикат трайна ерозия на част от потреблението.

„Може ли да е достигнат пика при търсенето на петрол? Възможно е. Не бих отписал подобно нещо“, изтъкна Луни.

Не всички обаче са съгласни с шефовете на Shell и Bp. Изпълнителният директор на американската петролна компания ExxonMobil Дарън Уудс наскоро заяви, че дългосрочните тенденции „не са се променили“.

Ново проучване на IHS Markit също показва, че търсенето на петрол ще се върне към „нормалното“ положение до края на 2021 г.

„Може да е трудно да се види това сега. Но ако се предотврати втора вълна на пандемията, почти цялото търсене преди COVID-19 може да се възстанови към втората половина на 2021 г.“, споделя Роджър Диуан, вицепрезидент по финансовите услуги в IHS Markit.

В отделен доклад на Оксфордския институт за енергийни изследвания се забелязва подобно прогноза. Докладът разглежда дефицит в предлагането веднага след третото тримесечие в размер на 1,5 млн. барела на ден на фона на сериозните съкращения на предлагането и възстановяването на търсенето.

В доклада се казва, че пазарът може да премине в недостиг през 2021 г. с до 5 млн. барела на ден.

Един важен въпрос, който повдига докладът на Оксфорд, е как Саудитска Арабия ще реагира след отшумяването на непосредствената криза. С перспективата за настъпване на вика при търсенето „съществуват“ „предимства“ за Саудитска Арабия, ако Кралството реши да заложи на стратегия за голям обем и по-ниска цена. Тоест Саудитска Арабия може да иска да увеличи производството през следващите години, за да монетизира оставащите си резерви, докато търсенето достигне пика и започне да намалява през следващите години.

Други анализатори предвиждат страните от ОПЕК+ да продължат да залагат на цената вместо на количеството, което ще позволи на американското шистово производство да се възстанови и да спечели по-голям пазарен дял.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 1 rate down comment 1
khao
преди 3 години
пак ни бъркаш със собствените ти родители... това че навремето са те изхвълили в кофата, не значи че всички се минали по твоя път, нереализиран! :) Ние сме от образовани семейства, клош!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
julian12
преди 3 години
Ти си същия като него. Тро-лчета нещастни. За някой цент сте готови да продадете всички си сиганета.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 3 rate down comment 2
khao
преди 3 години
той е говорител не суринамското дружество на дишуошърите в холандия ! или с две думи, поредния скъданяк берач на лалета с черна кожа ! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Ти кой си, че ми говориш в множествено число, бе? Говорител ли си на някой? И как ми се изказва като партиен секретар, "дай да ти видим"..., празноглаво същество, ближещо задните части на московските пияници, с тебе ли да споделям портфолиото си, бе???:)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 2
julian12
преди 3 години
Дай да ти видим портфолиото т=ролс-ка тикво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 4
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Един празноглавец скочи в защита на друг празноглавец. Значи щом си мисля, че петролът няма да е повече от 35 долара, значи съм "*** на Герб и костовист".Браво, титане на мисълта, ей това е истинска логика! Изкара премиалните 20 копейки, може и повишение да получиш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 5
fon
преди 3 години
Това е супер логика. Търсенето намалява и дефицита расте! Това е напълно възможно ... само, че в някоя планова соц икономика. При соца и пясъкът може да стане дефицитен, пък той си и беше.Иначе независимо дали е достигнат пика, щом много специалисти с всичкия си се замислят сериозно над това, това е сериозна новина. Дори само опасенията от това биха посмъкнали цените психологически. Държавите с големи залежи ще се постараят да ги пробутат пък всичките преди да свърши петролната ера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
ivan.kostov.39
преди 3 години
Търсенето може да не се възстанови, но предлагането, със сигурност, ще падне. Много компании ще банкрутират и тия с парите ще ги придобият безплатно. После пак бум в цените, пак бум в бизнеса, кредити, пак надолу и така до окончателния монопол. Тогавааааааааа елате да видите цени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
be_google
преди 3 години
ясно е , че си *** на костовистите и гроб, но я кажи ти какви акции имаш та наистина да е смешно!Ти си далеч от такива като мен , а от Импето, който е институция си на светлинни години! Сигурно инвеститаш в нещо за привдигане на самолета... А в момента няма потребление на петрол ....надали е на 5-10% от нормалното
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 2
be_google
преди 3 години
ясно е
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още