IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Николай Василев: Идеята да се промени философията на ДДС е неправилна и вредна

Според бранша пък мярката ще „замрази“ цените на сегашното им ниво

10:41 | 13.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Идеята да се промени философията на ДДС е неправилна и вредна. Така бившият икономически министър Николай Василев коментира намерението на правителството да намали ставката на косвения налог на 9% за заведения, заведения за обществено хранене и развлекателен сектор, категоризирани по Закона за туризма.

Според Василев с намаляването на ДДС, но само за някои сектори, управляващите ще отворят кутията на Пандора. По думите му по-ниската ставка за ресторантьорите няма да им помогне и те пак ще искат помощ, а заедно с това ще има и много злоупотреби. 

„Когато в едно общество има различни ставки – наблюдавал съм го при митниците,  масово се злоупотребява и държавата не може да му хване края. Хаос, каша  масивни злоупотреби. Ползата клони към нула“, каза още бившият министър на икономиката.

Според него това, че мярката не е консултирана с финансовия министър, е като „сметка без кръчмар“.
Николай Василев е на мнение, че премиерът е подведен, че това е антикризисна мярка за цял бранш. Това е антимярка, с много вредни последствия за държавата, категоричен е Василев.

Според председателя на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов с 9% ДДС може да се изсветли бранша.
„Това е една мярка, за която дори не сме си мечтали. Преди няколко години изглеждаше като мираж. Направихме изчисления, представихме ги на премиера и благодарение на него се стигна до това сваляне на ДДС“, каза той в ефира на Нова телевизия.

По думите му първоначалното искане на бранша е било ДДС-то за заведенията и ресторантьорите да бъде в размер на 5% за една година като антизикризисна мярка, но след това представителите на този сектор се обединили върху това предложение. Алибегов обясни, че желанието на асоциацията е да се изсветли бранша. „Това, което предложихме, и също е много важно, е увеличението на минималната работна заплата в сектора – от 610 лева на 800 или 850 лева“, обясни още Алибегов. По думите му свалянето на ДДС ще замрази цените, които в момента са валидни.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
Solar Power
преди 3 години
Колко да го вдигат данъка ?! Нали като стане много висок няма да има кой да инвестира тук .... ще инвестират в Турция ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
Solar Power
преди 3 години
Няма страшно ще минат на дивиденти 5% е :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 3 години
п.п. нека изчакаме доклада на Горанов за бюджета :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 0
data
преди 3 години
Проблема в теорията ти : ако Боце пипне данъците е пътник . Такъв фронт ще отвори срещу себе си че ще отлети немедлено . Николайчо е само първият от хилядите . Освен това посмъртно неможе да защити теорията си че точно на кръчмите ще трябва да се намалява ддс-то .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 2
Стоян Петров
преди 3 години
Все пак става въпрос за приоритети. Не е нормално ресторантите да са по-важни от аптеките. От друга страна нали си наясно, че повишението на преките данъци, ще направи Баце пътник и той отлично усеща(не разбира, но усеща) това? Всеизвестно е че в България обществения договор винаги е бил "ние няма да събираме дължимите данъците, а вие няма да забелязвате как крадем".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Собствениците на заведения получават не малка отстъпка, а за клиентите какво? Остават същите цени както преди. Би трябвало поне да забранят бaкшишите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
Zlato
преди 3 години
Въобще не е безумие. При положение, че управляващите имат две основни цели: 1) да останат на власт, колкото се може по-дълго и 2) да стават все по-богати, мисля че решенията които взимат са напълно в синхрон с цел 1), а за цел 2) ще дръпнат един малък заем. Има-няма със скорост от 0 до 10 милиарда ;-)За учебници внос от чужбина, защото тук не ги пишат плащаме мита и ДДС 20%, а за да се направя на г.ъ.з. по българското черно море 9% ДДС. То не че едното без другото може, но все пак трябват и приоритети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 2
Zlato
преди 3 години
Ще мине, ще мине. После най-вероятно ще мине и едно увеличение на данъка за физически лица. Това предстои като компенсация за загубените приходи от ДДС, а и България май е единствената държава с толкова нисък пряк данък в Европа. Най-вероятно ще дръпнат и един голям заем.Николай Василев го притеснява увеличението на преките данъци за физически лица, не толкова намалените приходи от ДДС. Изведнъж хора с годишни доходи от 100 хил. ще почнат да плащат по 25-30 хил. на година, а не както досега 5-10 хил. Както между другото е в останалите европейски държави, където преките данъци достигат до 30-50% от брутния доход на служител.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 9 rate down comment 1
melon
преди 3 години
Това намаляване на ддс за кръчми е пълно безумие. Държавата показва кои са
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още