IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Васил Велев: Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор

Мярката "60 на 40" трябва да се преструктурира, посочва председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България

14:24 | 12.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Тежестта на кризата трябва да се носи и от бюджетния сектор. Там трябва да се замразят доходите, изключвайки, разбира се, тези на първа линия в борбата с пандемията. Това мнение изрази в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

"Свидетели сме на ръст на безработицата в България. Имаме над 176 хиляди прекратени трудови договора само за един месец, в периода 13 март - 13 април. Налице е и спад на заплатите в реалния сектор", обясни още той.

"Подготвя се нова мярка за средните предприятия за 170 млн. лева", добави той.

Васил Велев изрази безпокойството, че е възможно малките предприятия да останат извън обсега на новите антикризисни мерки.

"Синдикатите приеха като предложение да има условията за достъп до подкрепа по различните мерки отсъствие на задължения към държавата и общините преди 1 януари 2020 г.", подчерта председетелят на АИКБ.

По тази тема Васил Велев отбеляза, че основният текст, който е смущавал Асоциацията на индустриалния капитал у нас, се е променил - министърът да обявява извънредна епидемична обстановка.

"Подкрепихме другите мерки, относими към бизнеса, с уговорката мярката "60 на 40" да стане "60 на 0". В рамките на Националния съвет за тристранно сътрудничество сближихме позиции на тази тема. Мярката трябва да се преструктурира", поясни той.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
driverf1
преди 3 години
Да но варианта е само един:на тези така наречени "служители на хранилка" да им увеличат заплатите с толкова,колкото трябва да плащат за осигуровки.....,управляващата власт няма да загуби тези 500 000 хиляди чиновника и като сложиш техните семейства,бройката става много по голяма.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Време е от ЗАПЛАТИТЕ на държавните служители да започне отчисляване на ЗДРАВНИ и ПЕНСИОННИ осигуровки. Не е нормално БЮДЖЕТА да плаща вноските на близо 600 хиляди държавни ХРАНТУТНИЦИ. АКО ЗАПОЧНАТ ТЕЗИ ОНЧИСЛЕНИЯ ПРИХОДИТЕ В НОИ И НЗОК ще се повишат и ще попълнят дупката възникнала от неплащането на ЧАСТНИЯ СЕКТОР!ТРЯБВА ДА СЕ ДЕЙСТВА. НЯМА ВРЕМЕ ЗА ОТЛАГАНЕ НА ТАЗИ ПРОДЪЛЖИЛА ОТ ЦАРСКОТО ПРАВИТЕЛСТВО НЕСПРАВЕДЛИВОСТ - милионите данъкоплатци да плащат здравните осигуровки на ДЪРЖАВНИТЕ служители.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още