IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изправя ли се Фед пред своя „виетнамски” момент?

Действията на фактическата глобална централна банка представляват преломен момент в историята на паричната политика

15:12 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Централата на Фед във Вашингтон. <em>Снимка: Getty</em></p>

Централата на Фед във Вашингтон. Снимка: Getty

Федералният резерв на САЩ е прав да направи каквото е необходимо, за да предотврати превръщането на несъмнено дълбоката рецесия в депресия. Но ходът със закупуването на по-рисков корпоративен дълг може да се окаже монетарния еквивалент на решението на президента Джон Кенеди от 1961 г. за изпращане на американски войски във Виетнам, пише Робин Уигълсуърт за Financial Times. 

„Безпрецедентни” е прекалено използвана дума напоследък, но размерът, броят и характерът на механизмите, разкрити от централната банка на САЩ през последните седмици, са без аналог. Последният залп дойде преди Великден, когато Фед обяви още един пакет от мерки в размер на 2,3 трлн. долара.

„Фед изглежда работи при допускането, че в минали кризи с исторически размери почти няма случаи, в които паричните власти да са обвинявани или помнени, че са направили твърде много“, отбеляза Алън Раскин от Deutsche Bank. „Така че защо да не се зареди базуката и да се пристъпи към действие?”, пита той.

Ако оставим настрана метафорите, Раскин е прав. Работата на централната банка на САЩ е да осигури максимална заетост, стабилни цени и - косвено - стабилна финансова система. Коронавирусната криза представлява заплаха и за трите. Основната тежест трябва да бъде върху правителствата, но в ситуации като тази от централните банки се изисква да действат решително.

Някои от последните инициативи на Фед обаче го вкарват в коварна територия, от която излизането може да е трудно. Точно както първата ескалация от страна на Кенеди в конфликта с Виетнам неумолимо доведе до поредица от на пръв поглед рационални, но в крайна сметка пагубни решения и постепенни въвличания в Индокитай, бъдещите централни банкери биха могли в крайна сметка да съжаляват за сегашния път на Фед.

Сред множество механизми, обявени на 23 март, Фед представи две програми, които ще му позволят да придобие корпоративен дълг. Първоначално ставаше въпрос само за по-безопасни дългове, оценявани като "инвестиционен клас" от големите агенции за кредитен рейтинг. Но на 9 април Фед премина друг Рубикон и обяви планове за изкупуване на корпоративен дълг под този праг - активи често наричани с право „боклуци“.

Механизмът на Фед за първичния пазар все още ще купува само облигации, които са оценени като инвестиционен клас към 22 март или такива, чийто рейтинг е понижен до неинвестиционен клас в резултат от коронавирусната криза.

Последна актуализация: 06:01 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
миининглесс!не казвам, че ти като човек си безмислен, твоето съществуване. защото всеки човек е важен и има смисъл живота му.казвам, че си без.дарен форумджия, който не е дал нито една разумна идея, пък дори и да е странна според форума. но да е своя. опитай с нещо свое, истинско, мъжко, пък дори да станеш за смях.защото сега будиш само съжаление.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 2
khao
преди 3 години
брейнлесс :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
дъ скай ис дъ лимит..а има и един друг термин - ботъмлес. единственото непоклатимо нещо за инвестиция остана земята, обработваемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 0
V.At.
преди 3 години
"Викам ти дъще, сещай се снахо!" Въпреки, че става дума за ФЕД с всичка сила важи и за ЕЦБ, та даже и за решенията на собственото ни правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още