IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо 40% от дарителските организации не отчитат къде отиват събраните средства?

Злоупотреба има и от страна на хората, съобщи Илияна Николова, изпълнителен директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи"

10:36 | 12.05.20 г. 1
Защо 40% от дарителските организации не отчитат къде отиват събраните средства?

Според анализ на Български дарителски форум 40% от дарителските организации не разкриват къде отиват събраните пари или помощи. Това обяви изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" Илияна Николова в ефира на Bulgaria ON AIR.

"Всяка организация, която иска да бъде коректна, намира начин да се отчете. Български дарителски форум следи дарителските тенденции. Според нашия анализ 60% от дарителските организации са отчетни. Останалите 40% не разкриват къде отиват събраните средства", посочи тя.

Според нея злоупотреба има не само от страна на организациите, но и от страна на хората. На опашки за помощи се редят такива, които не са в нужда.

Илияна Николова отбеляза, че дарителят е този, който носи отговорност да прецени на кого ще подаде ръка.

"Дарителят е този, който трябва да потърси информация за човека, на когото ще дари. Организациите трябва да имат система, с която да определят кои хора са нуждаещи се", коментира Илияна Николова.

Пред Bulgaria ON AIR изпълнителният директор на Фондация "Работилница за граждански инициативи" даде пример с болница "Пирогов", където всички получени средства и помощи са описани в сайта им.

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
Petar2015
преди 3 години
Така написана, информаицята не е полезна. Все едно да кажат "някои марки кисело мляко на нашия пазар съдържат катран, други не". Това не помага на хората да се ориентират какво да (не) правят.Е, кои дарителски организации не отчитат средствата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още