IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залагането на американските акции става по-трудно

Макар все още да си струва да се заложи на Америка, трябва да се внимава как се прави

10:53 | 15.05.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Нюйоркската фондова борса. <em>Снимка: Getty</em></p>

Нюйоркската фондова борса. Снимка: Getty

На последната годишна среща на Berkshire Hathaway понякога се усещаше, че Уорън Бъфет се опитва да съгласува думите с действията си. Оракулът от Омаха настоя, както винаги, че най-доброто място за дребните инвеститори е в индексен фонд върху S&P500. Но той също каза на акционерите, че компанията му е продала 16 пъти повече акции, отколкото е закупила през последния месец, включително разпродажба на всички книжа на авиокомпании. И призна, че макар все още да си струва да „заложиш на Америка, ще трябва да внимаваш как го правиш“, цитира инвеститора Рана Форухар за Financial Times. 

Внимателният поглед върху неговите действия показва, че той все още следва същата стратегия, която е използвал през цялата си кариера. Това е подход, изграден върху две неща: първо, инвестиране в стойност, което основно включва щателно преглеждане на корпоративните отчети; и второ, вяра не толкова в Америка, колкото в американските компании и способността им да изнасят своята марка капитализъм в чужбина. И двата стълба все още предлагат много мъдрост за инвеститорите, които искат да разберат накъде се насочват пазарите и реалната икономика.

Бъфет научи умението за инвестиране в стойност от бившите си преподаватели в Columbia Business School, професорите Дейвид Дод и Бенджамин Греъм, чиято книга „Интелигентният инвеститор“ той буквално е наизустил. Те твърдяха, че инвеститорите трябва да купуват компании, които имат стабилни печалби, ниски съотношения цена/печалба (P/E) на акция и много малък дълг. Следвайки тази логика, не е чудно, че Бъфет сега не купува много акции. Корпоративният дълг се удвои между офанзивата за покупки на легендарния инвеститор след финансовата криза през 2008 г. и края на 2019 г.

Междувременно съотношенията P/E не дават истински пазарен сигнал, когато цените на активите се движат главно от намесите на Федералния резерв на САЩ. Много компании спряха да публикуват прогнози за печалбите си на фона на сегашния исторически спад. Някои хора могат да отговорят, че действията на Фед са пазарен сигнал, имайки предвид, че цените на акциите отсега нататък ще се ръководят от предлагането на пари, които централните банки наливат в икономиката, а не от връзката между цените на акциите и корпоративните печалби. Но както съоснователят на Gavekal Research Чарлз Гейв писа наскоро, всички в Япония през 80-те години на миналия век смятаха, че връзката между индекса Topix и предлагането на пари ще продължи вечно. Но стойността на акциите там спря да отразява паричното предлагане през 1990 г.

Ще продължим да наблюдаваме как множество компании и акции процъфтяват в ерата след Covid-19, дори и след като Фед затвори кранчето на последните си монетарни интервенции. Но инвеститорите ще трябва да проведат ново разследване сред финансовите отчети, за да открият кои ще бъдат победителите.

Последна актуализация: 06:04 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 0 rate down comment 0
Minka
преди 3 години
Аз пък съм в азиатски и пасифика. Кой както го разбира.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Eто ти отговора: https://***.youtube.com/watch?v=Nu4lHaSh7D4
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 0
julian12
преди 3 години
Изключително точно заключение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
А на какво да заложим? На имоти? На злато? На кеш? На криптовалути?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още