IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пандемията няма да забави енергийния преход в Югоизточна Азия

Прозрачните търгове за енергия и правилните политики могат да ускорят прехода към чиста енергия в развиващите се азиатски икономики

22:41 | 11.05.20 г. 8
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Billy H. C. Kwok/Bloomberg</em></p>

Снимка: Billy H. C. Kwok/Bloomberg

От ценовия колапс на петролните пазари до мащабните спасителни програми, предприети от правителствата и централните банки по света, хаосът, инжектиран от коронавируса в тъканта на световната икономика, оказва своето турбулентно влияние и върху енергетиката, като много компании могат само да предполагат дали ще оцелеят след тази криза, пише Сара Джейн Ахмед, анализатор „енергийно финансиране“ към Института за енергийна икономика и финансов анализ, в коментар за Nikkei Asia Review.

Остава неясно кои сегменти от глобалната енергетиката ще останат над повърхността и кои ще понесат непоправими щети. Нестабилността в сектора на изкопаемите горива допълнително подтиква страните в Азия да се насочат към възобновяемата енергия, ускорявайки прехода към чиста енергия.

В края на миналата година Ахмед участва в среща, на която говори за енергията с азиатски политически лидери, включително с японския министър на околната среда, с компании като Macquarie Bank и Tesla, а също така и с представители на Азиатската банка за развитие.

„От години участвам в подобни дискусии, на които се говори, че въглищата са единствената евтина и надеждна опция за подсилване на растежа на Азия. Но докато седях в тази стая, разбрах колко много се е променил светът. Сега въглищата са застрашени“, изтъква Ахмед.

Въпросът на участниците в дискусията е бил ясен - по кой маршрут да се продължи? 

Според Ахмед Филипините са перфектен пример за държава, която сменя посоката на своето енергийно развитие. През февруари авторът на статията се среща със заместник-секретаря по енергетика Уилям Феликс Фуентебела, който подкрепя загърбването на въглищната енергия и преминаване към енергийна система, водена от възобновяеми източници. В края на март Филипините одобриха изграждането на 1,2 гигавата офшорен вятърен парк.

Само преди няколко години същата тази страна беше ангажирана да планира мащабен проект от 10 гигавата въглищни мощности.

Филипините далеч не са единствената страна, която вече сменя курса. През октомври 2019 г., позовавайки се на доклад на Global Energy Monitor, Bloomberg съобщи, че броят на проектите за нови въглищни централи в Югоизточна Азия се е понижил до нула с изключение на Индонезия.

Бързият енергиен преход придобива все по-големи мащаби в Азия – от най-внушителния плаващ соларен парк в Тайланд до смелите цели на Виетнам за слънчевата енергия.

Дори Индонезия, със своите големи запаси от въглища, сигнализира през януари, че ще замени остарелите термални електроцентрали с възобновяема енергия.

Но конкуренцията е ключът към ускоряването на разрастването на проектите за зелена енергия. Вместо ценови гаранции за възобновяемите енергийни източници, страните се нуждаят от добре структурирани търгове.

Ситуацията в Индия отразява събитията, разиграващи се днес в Югоизточна Азия. Подобно на този регион, Индия беше оставила въглищата в центъра на своя енергиен сектор. Но чрез интелигентна политика, като прозрачните наддавания на търговете, превърна чистата енергия в основен елемент от енергийния фокус на страната.

Днес, както твърди колумнистът на Ройтерс Клайд Ръсел, „вътрешният въглищен сектор в Индия е под обсада“, като цената на ВЕИ „достига нива, с които дори съществуващите въглищни централи не могат да се конкурират“. Всъщност от 2014 г. насам са отменени 84% от въглищните проекти в страната.

Няма съмнение, че финансовият сектор е важен елемент от този преход. Над 120 големи финансови институции, включително азиатските банки като Standard Chartered и DBS Group Holdings, вече поставиха ограничения за финансиране на въглищни проекти и други изкопаеми горива. Дори американският гигант JPMorgan Chase, известен като най-големият и най-ентусиазиран поддръжник на изкопаемите горива, вече сигнализира, че спира финансирането на въглищата.

И така, кое пречи на по-евтината възобновяемата енергия да вземе превес над по-скъпата въглищна електроенергия? Отговорът са политиките, които подкрепят лошите икономически решения.

Развитието на въглищната енергия в Югоизточна Азия зависи до голяма степен от инвестициите от Япония, Китай и Южна Корея. Тези правителства продават остарели технологии, свързани с въглищните мощности на други страни.

Но дори и тук нещата могат да се променят. През април правителството на Южна Корея реши да прекрати финансирането на въглищни проекти отвъд граница, а в Япония трите големи търговски банки сигнализираха, че ще изчистят портфейлите си от изкопаеми твърди горива.

Ако Япония сложи край на износа на въглищна енергия и се съсредоточи изключително върху развитието на възобновяеми технологии, Южна Корея и Китай ще последват нейния пример.

Това ще бъде печеливша голяма стъпка не само за Азия, но и за останалата част от света, която след преодоляването на коронакризата ще трябва да реши другия, по-голям проблем – климатичните промени.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:20 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Апропо, в една съседна статия, световната организация на ВЕИ-рекетьорите (някоя си Ирена) пищят от евтините въглища... последно кое е вярното?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 0 rate down comment 1
Императорът
преди 3 години
Добре, бе - не разбирам, ВЕИ-тата хем са с най-евтина енергия, хем - субсидии и привилегировано изкупуване? Ами като са нъмбър уан, да излязат да се конкурират на свободен пазар !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 0 rate down comment 1
michaelis23
преди 3 години
щи дам един жокер от твойте линкове и то на български ... Тва доле има резон да е то енергията на бъдещето но е още у романите на Айзък Азимов ние НЕАМЕ още тия неща с твойте renewable глупости не стааа нит ония с колите на батерий там па съвсем нит е зелено нит е renewable ....Хелий-3 от Луната ще ни осигури енергия за 5000 г.https://technews.bg/article-26985.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
алооо, намери некой линк с енергия дет да е био, да я има в неограничено количество и да мое се ползва с константна величина .... Слънцето знаеме че е такаа ама самото то кат фузионен реактор, а онова с ветровете съвсем не стаа щот не е константа .... ние неаме ош такиа неща зелений, капиташ ли ти или не капираш ?! Още "не са ни ги дали" кат ни ги дадат тогаа зеленясвай за са е тва което е и го ползваме. Не мое произвеждаме нищо със слънчаци или ветровали нит да се придвижим, само елката мое си заредиш с тва и зимата се изпокрихте у студа щот сте дзъндзарикали над парното я с въглища я с нафта ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 3 години
:)))за този проект няма още официално инфо какъв тип ще е съхранението на енергията за вечерният пик от консумация и през нощта ... на мен също ще ми е интересно на какво точно са се спрели ... щото цената е доста ниска за комбинирано използване на двете технологии ...миналата седмица гледах спецификации на едни кондензаторни батерии , предназначени за вграждане във вятърните турбини на general electric , доскоро само се коментираше като възможност ... ама на , вече го прилагат на практика , стандартно оборудване във вятърните централи ...иначе ще следим с теб отблизо form energy , започват внедряване в търговска експлоатация на първият си комерсиален проект 1MW / 150MWh ... батерия с възможност за 150 часа да подава мощност ... наричат го двупосочна електроцентрала , траят си зверски за технологията ... :))) ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Индийците вървят по нашия път! И при нас слънчевите централи първоначално вървяха денонощно./Кой знае, може и сега/ Е малко по-скъпо от Индийските, но пък ние сме далеч по-богати от тях!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Няма енергиен преход! Има претакване на пари заа зелени проекти, скъпи, несигурни и екологиично вредни, не по-малко от газта и въглищата. Един ден историята ще постави зелените богато финансирани талибани на мястото си. Зелените фокуси, които не могат да съществуват и миг без изкопаемите горива. Зелените фокуси, които са екологично мръсни и нанасят вреди, колкото изкопаемите, но са ужасно пиар промотирани. Истината ще излезе на яве, както и истината за "глобалното затопляне от антропогенна дейност"...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 4
zelka007
преди 3 години
renew power в индия са сключили договор за 400MW денонощна слънчева централа . демек за неразбралите , имат и съхранение на енергия за 24 часа включено в централата ... цената е интересна ... $0,038kWh ... колко беше цената от беляНЕ , само за протокола питам ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още