IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордната безработица в САЩ не можа да помрачи настроението на Wall Street*

Dow започва сесията с ръст от над 330 пункта

17:36 | 08.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Водещите американски индекси започнаха борсовата сесия в петък със силни ръстове, обнадеждени от предстоящото отваряне на икономиката и въпреки отчетената рекордна безработица в САЩ, съобщава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average напредва с над 330 пункта (1,4%) до 24 214,78 пункта. От своя страна широкият измерител S&P 500 прибавя 1,2% до 2916,06 пункта, а технологичният Nasdaq Composite – близо процент до 9068,2 пункта.

Оптимизмът на инвеститорите не можа да бъде помрачен от новата порция данни за пазара на труда в САЩ. По-рано в петък от министерството на труда съобщиха, че безработицата в страната е достигнала до 14,7 процента през април в резултат на пандемията от коронавирус. Това е най-високото ниво, откакто започва да се води статистика след Втората световна война.

„Изглежда има инвеститори, които могат да погледнат отвъд цунамито от отрицателни икономически данни и отчети към потенциала за постепенно отваряне на икономиката“, посочва Арт Хоган, главен пазарен стратег на National Securities. 

Пазарите се радват на силно рали от рекордните им спадове от март, като инвеститорите се надяват, че скоро икономиките ще бъдат отворени отново, а много технологични компании ще отчетат стабилни приходи, незасегнати от коронавирусната пандемия. S&P 500 записва ръст от 30% спрямо дъното, което достигна заради вируса, и е на 15% от нов рекорден връх. Nasdaq от своя страна отбелязва 35-процентно възстановяване и вече е на плюс от 0,8% за годината благодарение на представянето на гиганти като Facebook, Amazon, Alphabet и Apple.

Акциите на компании, които ще спечелят най-много от предстоящото отваряне на икономиката, записаха поскъпване в петък. Книжата на United Airlines прибавят над 6% към стойността си, тези на Disney над 2%, а на Hilton Worldwide близо 2,3%.

Настроението на Wall Street бе повдигнато и от проведения телефонен разговор между министъра на търговията Ситвън Манучин и американския търговски представител Робърт Лайтайзър с китайския вицепремиер Лю Хъ за състоянието на търговското споразумение между САЩ и Китай, договорено през януари.

„Въпреки настоящата ситуация в световен мащаб и двете страни изцяло очакват да изпълнят своевременно задълженията си по споразумението“, пише в съобщението.

На стоковите пазари цената на петрола продължава да поскъпва. Американският лек суров петрол прибавя 3,3% към стойността си до 24,32 долара за барел. Международният бенчмарк Брент поскъпва с 2% до 30,05 долара за барел.

Златото обаче поевтинява с близо 0,3% до 1721,4 долара за тройунция.

Доходността върху американските държавни ценни книжа расте, като по 10-годишните и 30-годшните облигации е съответно 0,661% и 1,367%.

Доларовият индекс, който измерва силата на щатските пари спрямо кошница от конкурентни валути, отслабва леко до 99,83 пункта.

*Информацията е актуална към 17:15 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Щото са безнадеждни оптимисти. Поне докато не са останали без ***. Казиното ряпа да яде.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
Hahoto
преди 3 години
Голям махморлук ще ги гони пияните оптимисти!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още