IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мерките срещу коронавируса остават в сила още два месеца, реши НС

Депутатите приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето

13:52 | 08.05.20 г. 7
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

След края на извънредното положение строгите мерки срещу разпространението на коронавируса остават в сила в продължение на още два месеца. Това решиха депутатите като приеха на първо четене предложенията за промени в Закона за здравето, заявени от правителството.

На извънредното заседание на парламента присъстваха и министрите на здравеопазването Кирил Ананиев, на финансите Владислав Горанов, на правосъдието Данаил Кирилов и на социалната политика Деница Сачева.

По време на дебата само депутатите от БСП разкритикуваха остро управляващите, въпреки че социалистът Явор Божанков призна, че и опозицията е наясно, че на властта не й е лесно в настоящата ситуация.

Корнелия Нинова каза, че преди законотворците да приемат мерките след изтичането на извънредното положение, министрите би трябвало да отчетат какви резултати са дали те до момента.

„Правителството тук днес трябваше да направи отчет на действието на досегашните мерки – в здравен аспект как се отразиха за защита на здравето и живота на хората. Освен това трябваше да чуем отчет за  състоянието на здравната система, за модела на финансирането на болниците, за развитието и заплащането на кадрите в системата“, коментира тя.

Според нея е имало нужда се представи и анализ как досегашните мерки са се отразили на икономиката и финансите, защото объркването в това отношение става пълно. „През февруари Владислав Горанов обяви, че сме на излишък, през март Бойко Борисов каза, че сме на дефицит, съмнявам се вече дали някой в държавата знае какво е реалното състояние на финансите“, каза тя.



Освен това липсва и анализ на социалния аспект на кризата – нови безработни, ниво на доходи, обедняване, ръст на цените, които е видим през последните седмици. 

„Това трябва да е първата част от нашия разговор. Втората част беше какъв план предлага МС какво правим оттук нататък, а няма такъм план“, разкритикува още соцлидерът. 

Според нея всичко това създава несигурност и бизнесите ще изчакат преди за заработят, което ще доведе до още по-голяма загуба в бюджета.

Съпартиецът й Крум Зарков коментира, че нещата вървят на самотек, насажда се мнението, че ако има проблем това е, защото гражданите не спазват мерките.

„Само че заповедите на здравния министър се променяха и хората загубиха доверие. Трябваше да се види помощта на държавата, така че никой да не бъде изоставен, а сега в закона липсва една от най-социалните мерки, която действа в момента - че няма да има наказателни лихви за тези, които не могат да си погасят кредитите заради кризата“, посочи той.



От левицата коментираха още, че не са съгласни цялата отговорност оттук нататък да падне върху здравния министър.

От ДПС подкрепиха мерките, които се отнасят до защитата на здравето и живота на хората, но Джевдет Чакъров увери, че между първо и второ четене на закона ще внесат свои предложения за промени.

Позицията на Обединените патриоти също беше за подкрепа на промените.

Константин Поповски коментира, че светът видя една неочаквана пандемия, която взе сериозни жертви и нанесе още по-сериозни икономически последици

„Дано с този закон да се върнем към нормализация на икономическия живот на страната. Два месеца извънредно положение струва много на фискалния бюджет и ако продължим така до края на годината ще сме в тежка ситуация“, каза той.

Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат здравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.

Остава в сила и карантината от 14 дни за хора, които пристигат от чужбина.

С цел избягване на събирането на едно място на големи групи, с поправките в края на ІV и Х клас учениците няма да се явяват на матури.



В Административно-процесуалния кодекс изрично се въвежда двумесечен срок за разглеждане на оспорването на административен акт, издаден в неотложни случаи, както и двуинстанционност на оспорването.

С изменения в отделни нормативни актове, като Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г., Закона за чужденците в Република България, Кодекса на труда, Кодекса за социално осигуряване и Закона за държавния служител и др., се прецизират срокове за предвидените в тях социално-икономически, финансови и здравни мерки за преодоляване на последиците от разпространението и заразата с вируса на COVID-19, като част от сроковете се удължават и се разширява приложното поле на част от мерките.

Предвижда се неплатеният отпуск от Кодекса на труда до 60 работни дни, ползван през 2020 г., да се зачита за трудов стаж, както и през 2020 г. за осигурителен стаж от Кодекса за социално осигуряване да се зачита времето на неплатения отпуск до 60 работни дни.

Парламентът възстановява работата си от четвъртък - 14 май. Това обяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в края на извънредното заседание за гласуването на промените в Закона за здравето.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:26 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 1
driverf1
преди 3 години
Само не им давай идеи.....,че като нищо ще ги включат между двете четения.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 3
wag1111
преди 3 години
Не само децата им ... Циркът е пълен.Шепа хора направиха най-голямата измама реалност. След няколко месеца, ще се почне с брането на плодовете на глупостта. Комедийният монолог на чобаните повели стадото: https://***.youtube.com/watch?v=gFCo2cMPzHA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
https://***.youtube.com/watch?v=gFCo2cMPzHA
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 5
Бидонойл
преди 3 години
Аз бих отменил изборите, поне докато не се появи читава опозиция. Не че има нужда де, ГЕРБ 100% ще спечели отново. Ако и да са допуснали някакви пропуски по време на кризата, то малоумщините на БСП бяха в пъти повече.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 10 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Извънредното положение бързо падна, трябва депутатите да вземат заплати, че децата им свършиха парите за кокаин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
Zlato
преди 3 години
Тия мерки включват ли, например, забрана на провеждането на избори, за да не се събираме на групи, арестуване на политически опоненти с цел да не те оплюят и случайно се заразиш от короненски вируси? Питам чисто теоретично дали Кирето може да отмени изборите. За наше добро разбира се. То последните 100 години от избори добро не сме видели."Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат здравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 3
крас
преди 3 години
Промените в закона, приети от депутатите, предвиждат здравният министър Кирил Ананиев да управлява кризата по време на коронавирус, да въвежда нови временни мерки, както и да ги отменя.КАКВО РАЗБИРА ФИНАНСИСТА КИРО АНАНИЕВ ОТ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ, ЧЕ ДА ВЪВЕЖДА МЕРКИ ПРИ ЕПИДЕМИЯ!!!ВЕДЯХТЕ БЕЗУМИЯТА НА ТОЗИ НЕГОДНИК - на единият ден издава заповед за носене на маски, на другият я отменя , посла пак нова заповед , после пак отмяна!!!Този некомпетентен човек със сигурност не знае какви ги върши, но ЩЕ НАЛАГА ПОВЕДЕНИЕТО СИ И ЩЕ СЕ ПРОИЗНАСЯ ПО МАТЕРИЯ КОЯТО ТОТАЛНО МУ Е НЕПОЗНАТА!! Така е в държавата на калинките , теменужките , кирчовци , племенниците му ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още