IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Онлайн платформите се сблъскват с нова вълна от дезинформация за коронавируса

В момента те се опитват да премахнат видео, в което се твърди, че маските ни разболяват

17:57 | 08.05.20 г. 23
<p>
	<em>Снимка: Getty Images</em></p>

Снимка: Getty Images

Социалните мрежи работят за премахването или спирането на конспиративно видео, свързано с коронавируса, което включва фалшиви, подвеждащи или недоказани твърдения за Covid-19.

Близо 26-минутното видео „Pandemic Movie” твърди, че е откъс от по-голям документален филм, който ще излезе това лято, и съдържа твърдения за произхода на вируса и как той се разпространява. Видеото се опитва да каже, че пандемията е създадена, за да се печели от ваксини.

Сред другите твърдения, които се противопоставят на съветите на медицинските експерти, е, че маските могат да направят хората по-болни.

До средата на седмицата видеото е гледано и споделяно широко в YouTube, Twitter, Facebook и Vimeo. Откъси са споделяни и в Twitter.

Всичко това се случва в момент, в който медицинската общност се сблъсква с вълна от дезинформация и нападки от страна на създателите на конспиративни теории. Някои от тях прекрачиха границата отвъд публикуването онлайн, като оказват натиск върху лекарите за доказателства за това колко сериозна е пандемията.

Google, Facebook, Twitter и други технологични платформи ще обсъдят какво да правят, за да се справят с нарастващата дезинформация за коронавируса.

Видео, споделено във Facebook, от някой, който твърди, че е част от екипа на филма, е гледано над 1,7 млн. пъти до четвъртък и е споделено над 140 хил. пъти. Мъжът е насърчил потребителите да свалят видеото от уебсайта на филма и да го споделят „във всичките ви любими платформи“.

Едно от видеата в YouTube е гледано над 1 млн. пъти преди да бъде свалено, пише MIT Technology Review.

Първоначално Facebook е отказала да коментира дали видеото нарушава нейните политики, а говорителят на компанията е посочил, че видеото е насочено към екипа за проверка на фактите и оценка. По-късно той коментира: „Твърдението, че носенето на маска може да те разболее, може да доведе до непосредствена вреда, така че премахваме видеото“. Същото видео, както и няколко други идентични, обаче са били налични часове след този коментар.  

По думите на говорител YouTube бързо премахва отбелязаното съдържание, което нарушава нейните насоки, включително това, което включва необосновани съвети за диагностика на Covid-19. Според компанията видеото е премахнато, защото има твърдения за лечение на новия коронавирус, които не са подкрепени от здравните организации.

Vimeo посочва, че се опитва активно да защитава платформата си „от съдържание, което разпространява вредна и подвеждаща здравна информация“. Компанията твърди, че видеото е премахнато за нарушаване на тези политики и допълва, че непрестанно ще следи и ще продължи да премахва подобните видеа, които се качват в нейната услуга.

Twitter пък посочва, че е блокирала хаштаговете #PlagueofCorruption и #PandemicMovie от търсачката си. Според компанията видеото, което е било споделено в платформата от Джуди Миковиц, която участва в него, не е нарушение на правилата. Във видеото обаче Миковиц твърди, че маските са опасни и „буквално убиват хора“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

20
rate up comment 1 rate down comment 6
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Тва е някакво смешно клипче, зад което се крие обикновена реклама на някво книжле от типа "звездите ми го говорят". Пълно с глупости и откровени лъжи.Плащали по 13000 долара на лекарите, да пишат, че смъртта била от Ковид...хахаааахаха, после тази я задържали в ареста без обвинение и без адвокат, нали после ще ги осъди за огромна сума, бе. Но малкото ай кю кълве ли кълве..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Ivan N.
преди 3 години
Икономистът се обади по здравен въпрос... драскачи бол в този форум...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 7 rate down comment 2
Ivan N.
преди 3 години
Най-сетне тролът си направи труда за нещо, не мога да повярвам! Да, 5г. й е било забранено за коментира каквото и да било, не е лежала 5г. Голям си експерт, а знаеш ли от къде идва терминът "конспирация" и кой го е "въвел" като такъв? А че начело на СЗО седи етиопски здравен министър, който в собствената си страна е разследван за умишлено премълчаване/укриване на информация за няколко епидемии на холера? На него ли да вярвам?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 0
Hahoto
преди 3 години
Повече няма какво да кажа по темата. - обикновено винаги няма какво да кажеш! Но пък често си многословен в това! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
Hahoto
преди 3 години
Кое по-точн0? :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 3 rate down comment 4
Бидонойл
преди 3 години
Сега вече и аз си направих труда да проуча тази личност. Първо, лежала е в затвора не 5 години, а 5 дни - за кражба на научна информация. След това обвиненията са били оттеглени. Аз на това му викам дезинформация. Явно каквито са идолите, такива са и феновете им. В научните среди Миковиц има репутация на шарлатанин. Известна е с няколко крайно съмнителни изследвания и дори нейните блзики сътрудници след повторен лабораторен анализ на пробите са се оттегляли от заключенията. Активистка срещу ваксинациите и разпространителка на конспиративни теории. Повече няма какво да кажа по темата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 3 години
Пак не мога да намеря информация за това конкретно изследване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 6 rate down comment 1
Ivan N.
преди 3 години
Judy A. Mikovits earned BA in Chemistry from University of Virginia in 1980 and a PhD in biochemistry and molecular biology from George Washington University in 1992. Her PhD thesis defense changed the paradigm for therapeutic treatment of HIV. For this work, she was awarded the graduate student of the year in 1991. In her thirty-five-year quest to understand and treat chronic diseases, she has co-authored seminal papers culminating at least a decade of research in each of four fields: immunology, natural products chemistry, epigenetics, and HIV/AIDs drug development. in 1999, when she directed the Laboratory of Antiviral Drug Mechanisms in developing therapeutics and diagnostics for HIV/AIDS and AIDS associated malignancies.https://***.mjformds.org/speaker/judy-mikovits-phd/Ами провеждала е много изследвания (да, задълбочени) и е работила с хората, които в момента искат да произвеждат ваксините. Нейните твърдения за разлика от тези на СЗО са лесно проверими, никой не те кара да й вярваш сляпо. А ти какво си завършил, че се изказва толкова смело по въпроса с носенето на маски? Естествено, че продължителното носене на маска вреди, най-малкото можеш да се разболееш от пневмония!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 2 rate down comment 1
shinawatra
преди 3 години
Това звездите ли ти го говорят?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 6
khao
преди 3 години
обаче аз за съжаление си загубих 5 мин да де запозная с биографията на тази ***. Точно такава е, *** от най висша форма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още