IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Биткойнът премина прага от 10 000 долара за първи път от февруари

По-късно стойността на биткойна отново падна под петцифрения праг, като към 9 ч. българско време той се търгува за 9859,6 долара

10:01 | 08.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Поскъпването на криптовалутите заради предстоящото „разполовяване“ на биткойна продължава. Цената на най-голямата дигитална валута по пазарна капитализация премина прага от 10 000 долара по време на азиатската търговия за първи път от 24 февруари насам в очакване на събитието по-късно през май.

По-късно стойността на биткойна отново падна под петцифрения праг, като към 9 ч. българско време той се търгува за 9859,6 долара, което е скок от 6,2%. Ръстовете се запазват и при останалите водещи криптовалути. Етерът поскъпва с близо 2,5% до 210,23 долара, а рипълът прибавя 0,65% до 0,216828 долара.

На 12 май предстои т. нар. „разполовяване“ на биткойна – когато наградата, която „копачите“ на криптовалутата получават за обработване на трансакции ще бъде намалена на половина. Мярката е с цел да се контролира инфлацията на дигиталните пари.

„Търговията на биткойна, на своите пикове и спадове, е водена от настроенията и махмурлукът на инвеститорите след „разполовяването“ е част от нормалния ценови отлив и се движи върху фундаменталната цена“ на валутата, посочва Джехан Чу,управляващ партньор на Kenetic Capital.

Цената на биткойна се увеличи повече от два пъти от средата на март насам, присъединявайки се към по-широкото рали на палитра от активи след пагубното въздействие на коронавируса и волатилността, която той предизвика на пазарите.

„Цената на биткойна вероятно ще запише нива от под 10 000 долара след „разполовяването“, но нарастването на институционалния интерес от инвеститори като Пол Тюдор Джоунс е неоспорима оценка за биткойна“, посочва още Чу.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:31 | 29.08.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Ако причината за поскъпването е "разполовяването" - в което не съм убеден, ръстът вероятно няма да продължи дълго и след това ще започне спад. Който е искал да спечели, трябваше да е купил на цена 5-6к.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още