IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Несъбраните пътни глоби от 2016 г. насам са за над 109 млн. лева

Част от сумата никога няма да бъде събрана заради изтичане на давностните срокове, още не е ясно кога ще има ПОС терминали в колите на Пътна полиция

18:28 | 07.05.20 г. 3
<p>
	<em>Снимка: архив БТА</em></p>

Снимка: архив БТА

Несъбраните глоби за пътни нарушения възлизат на малко над 109 млн. лева за периода 2016 – 27 април 2020 г. Това се вижда от данни, предоставени от Министъра на вътрешните работи Младен Маринов в отговор на въпрос на депутата от Воля Боряна Георгиева.

Броят на неплатените фишове е общо 1 407 332, отчита вътрешният министър.

Неплатените глоби са подадени към Националната агенция за приходите (НАП) за принудително събиране, посочва Маринов в отговора си.

Той обаче намеква, че някаква част от тях никога няма да бъдат събрани заради изтичането на 3-годишния давностен срок за образуване на наказателно преследване. Абсолютният давностен срок за образуване на наказателно преследване заради несъбрани глоби е 4 години и 6 месеца, допълва се в отговора на министъра.

Друга част от глобите вероятно вече са събрани от приходната администрация, но МВР не знае за това и препраща към Министерството на финансите.

В отделен въпрос Боряна Георгиева се интересува и докъде е стигнало оборудването на колите на Пътна полиция с ПОС терминали за заплащане на фишове на място. Министърът обаче не дава конкретен отговор.

От писмото му става ясно, че финансиране за реализирането на проекта – закупуване и инсталиране на ПОС терминали в автомобилите на Пътна полиция и обучение на служителите да работят с тях е осигурено чрез Фонда за безопасност на движението.

На 19 декември миналата година е сключен и договор между Гаранционния фонд и неназована фирма, която да доработи софтуера на информационната система на Пътна полиция за пътен контрол. В дейностите се включва и функционалност за плащане с банкови карти.

Младен Маринов обаче не казва нищо за срокове за изпълнение на проектите, нито докъде е стигнало изпълнението им. „Очаква се гражданите да могат да се възползват от тази възможност за плащане при успешната реализация на дейностите по споменатия по-горе договор“, отговаря той.

Още през 2015 г. премиерът Бойко Борисов предложи колите на Пътна полиция да бъдат оборудвани с ПОС терминали за плащания с карти на място при констатирано пътно нарушение. Тогавашният министър Румяна Бъчварова започна работа по идеята, но след като се раздели с поста заради бламираната от депутатите реформа в системата, проектът беше замразен.

През 2018 г., по инициатива на депутатите от Воля, парламентът записа в Закона за движение по пътищата, че в колите на Пътна полиция ще има ПОС терминали за плащане на глобите на място.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:10 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Май само аз съм си плащал фишовете през това време!? Никакви други пари за МВР, докато не си съберат дълговете!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 1
OB4AR
преди 3 години
Да се чете:"Толкова сме некъдърни че 4 години едни пари не можем да си вземем."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още