IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Делът на ВЕИ ще продължи да расте за сметка на газа и въглищата и през 2020 г.

МАЕ очаква рекорден годишен спад на обема на въглеродните емисии от почти 8%

09:15 | 09.05.20 г. 12
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Пандемията от COVID-19 представлява най-големият шок за световната енергийна система за последните седем десетилетия, като се очаква икономическите щети, причинени от вируса, да засенчат тези от финансовата криза през 2008 г. и да доведат до рекорден годишен спад на количеството въглеродни емисии от близо 8 %, пише Energy Post.

Нов доклад, публикуван от Международната агенция по енергетика (МАЕ), предоставя данни в почти реално време за въздействието на пандемията върху всички основни енергийни източници. Въз основа на анализ на първите 100 дни от годината МАЕ изчислява как тенденциите в потреблението на енергия и отделения въглероден диоксид ще еволюират през останалата част от 2020 г.

„Това е исторически шок за целия енергиен свят. На фона на днешната несравнима здравна и икономическа криза, спадът в търсенето на почти всички основни горива е зашеметяващ, особено за въглищата, петрола и газа. Само възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) се задържат по време на нечувания спад на използването на електроенергия “, изтъква Фатих Бирол, изпълнителен директор на МАЕ. „Все още е твърде рано да се определят дългосрочните въздействия, но енергийната индустрия, която оцеля в тази криза, ще бъде значително по-различна от онази, която беше", добавя той.

Блокадите ще се облекчат, икономиките постепенно се възстановяват

Прогнозите на МАЕ в нейния „Глобален енергиен преглед“ на потреблението на енергия и свързаните с енергията емисии за 2020 г. се основават на предположения, че блокадите, наложени по целия свят в отговор на пандемията, постепенно ще бъдат облекчени през следващите месеци - процес, който ще бъде придружен от постепенно икономическо възстановяване.

2020 г. - търсенето на енергия ще спадне с 6%

Докладът предвижда, че търсенето на енергия ще се понижи с 6% през 2020 г. – което е седем пъти над понижението непосредствено след глобалната финансова криза през 2008 г. В абсолютно изражение спадът е безпрецедентен - еквивалент на загубата на цялото енергийно търсене на Индия, третият по големина енергиен потребител в света. Очаква се развитите икономики да отбележат най-голям спад, като търсенето на енергия се очаква да спадне с 9% в САЩ и с 11% в Европейския съюз (ЕС).

Въздействието на кризата върху търсенето на енергия е силно зависимо от продължителността и вида на мерките за ограничаване на разпространението на вируса. Например, МАЕ установи, че всеки месец на национална блокада в световен мащаб на нивата, наблюдавани в началото на април, намалява годишното глобално търсене на енергия с около 1,5%.

Търсенето на електроенергия

Промените в използването на електроенергия по време на блокадите доведоха до значително намаляване на общото търсене на електричество, като нивата на потребление и моделите в делничните дни изглеждат като тези от неделя преди кризата. Наложеното извънредно положение е свило потреблението на електроенергия с 20%. Търсенето на електроенергия се очаква да намалее с 5% през 2020 г., което ще бъде най-големият спад след Голямата депресия през 30-те години на миналия век.

Повишава се производството на нисковъглеродна енергия

В същото време блокадите по света водят до голяма промяна в нисковъглеродните източници на електроенергия, включително вятър, слънчева енергия, хидроенергия и ядрена енергия. След като изпревариха въглищата за първи път през 2019 г., нисковъглеродните източници са се насочили към увеличаване на своята преднина през тази година, за да достигнат 40% от глобалното производство на електроенергия - 6 процентни пункта над въглищата. Производството на електроенергия от вятърна и слънчева енергия продължава да се увеличава през 2020 г. чрез функционирането на нови проекти, които са били завършени през 2019 г. и началото на 2020 г.

Последна актуализация: 23:34 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 2
ED
преди 3 години
Въглищата са отдавна икономически НЕизгодни. Прави сметка щом и арабеските взеха да правят соларни паркове за да захранват с енергия петролните си иснталации за какво става въпрос. Над 70% от новите енергийни проекти по света са ВЕИ и причината е в скорост за изграждане и кост/бенефит ефект с най-добра възвръщаемост.Субсидиите в миналото свършиха своята работа като направиха технологията евтина за да измести старите замърсяващи мощности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 6
Hahoto
преди 3 години
Ето как изглежда "честната" конкуренция, когато въглищата са непрекъснато и фокусирано атакувани с регулации и безумни СО2 такси, докато несигурните ВЕИ се радват на стимули и щедри субсидии...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още