IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Разделят пристанищата на такива с национално и регионално значение

Въвежда се и нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса

12:31 | 07.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Законови промени ще разделят пристанищата за обществен транспорт на такива с национално и такива с регионално значение. Това съобщиха от пресслужбата на кабинета. С измененията в Закона за морските пространства, вътрешните водни пътища и пристанищата на Република България ще бъдат въведени в българското законодателство мерки за прилагане на Регламент (ЕС) 2017/352 на Европейския парламент и на Съвета от 15 февруари 2017 г. за създаване на рамка за предоставянето на пристанищни услуги и общите правила за финансовата прозрачност на пристанищата, който се прилага по отношение на морските пристанища, включени в основната и широкообхватната трансевропейска транспортна мрежа. 

Също така се въвежда нова система на пристанищните такси и намаляване на случаите, в които се събира акваториална такса. По този начин съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Бургас се обединяват в едно пристанище Бургас с държавни частни терминали. Същото се прилага и при съществуващите държавни и частни пристанища за обществен транспорт в района на Варна. За управителен орган на пристанищата Варна и Бургас се определя Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“, а за компетентен орган по смисъла на регламента - Изпълнителна агенция „Морска администрация“.

Законопроектът съдържа правила относно разпределянето на произтичащите от регламента правомощия между управителния орган на пристанището и компетентния орган, относно процедурите, които всеки от тях трябва да следва, когато приема предвидените в регламента решения и относно реда за оспорване на тези решения. Въвеждат се и административнонаказателни разпоредби за неизпълнение на норми на регламента.

Процедурите по регистрация на пристанища, специализирани пристанищни обекти и пристанищни оператори се привеждат в съответствие е изискванията на Закона за ограничаване на административното регулиране и административния контрол върху стопанската дейност. Чрез засилване на служебното начало в регистърните производства, при разрешаване на изработването и при приемане и одобряване на изготвените генерални планове на пристанища за обществен транспорт ще се намали съществуващата административна тежест върху юридическите лица и гражданите.

С други промени се предлага се законова уредба на лодкостоянките като специализирани пристанищни обекти за обслужване на малките риболовни кораби е дължина до 12 метра, които извършват дребномащабен крайбрежен риболов. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Заинтересовани от законопроекта лица естествено са ЦВЕТИ БОРИСЛАВОВАТА с която бат Бойко няма нищо общо и разбира се великият бизнесмен и собственик на БМФ и пристанища лицето ДОМУЗЧИЕВ. ЛИЦА НА ПРЪСТИТЕ НА ЕДНАТА МИ РЪКА ВЛАДЕЯТ ВСИЧКИ ПРИВАТИЗИРАНИ ДЪРЖАВНИ АКТИВИ. Всичко на този свят е временно и е СУЕТА НА СУЕТИТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още