IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕК очаква БВП на България да спадне със 7,2% през тази година

За 2021 г. Комисията смята, че ще има рязко възстановяване с икономически растеж от 6%

14:50 | 06.05.20 г. 7
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Европейската комисия (ЕК) очаква брутният вътрешен продукт (БВП) на България да се свие със 7,2% през тази година заради пандемията от коронавируса и породената от нея криза на фона на ограничителните мерки.

Това показва пролетната икономическа прогноза на Комисията, публикувана днес.

За сравнение, в есенната прогноза от 2019 г. Комисията очакваше БВП на България да се разшири с 3% през тази година и 2,9% през 2021 г.

За следващата година институцията очаква рязък ръст на българската икономика от 6%, вижда се в прогнозата.

Инфлацията се предвижда да забави ръста си до 1,1% през тази година  и да остане стабилна през 2021 г. на фона на натиска върху цените на петрола и горивата на международните пазари и спада на търсенето.

За безработицата в България ЕК прогнозира, че ще нарасне до 7% през тази година и през следващата ще се понижи до 5,8%. В предишната прогноза се очакваше спад на безработицата в България до рекордните 4%.

За бюджетния дефицит на България ЕК посочва, че ще достигне 2,8% през тази година и ще се свие до 1,8% догодина.

Дългът на България се очаква да скочи до 25,5% от БВП и да остане стабилен и догодина.

Икономиката на ЕС и еврозоната в окото на бурята

Пандемията от новия коронавирус представлява голям шок за световната икономика и икономиките на ЕС, с много тежки социално-икономически последици. Въпреки бързия и всеобхватен политически отговор както на равнище ЕС, така и на национално равнище, икономиката на ЕС ще претърпи спад в исторически размери тази година, посочват от ЕК в съобщение към доклада си.

За БВП на еврозоната се очаква да се понижи с рекордните 7,75% през тази година, но да се възстанови с 6,25% догодина.

За БВП на ЕС ЕК очаква спад от 7,5% през тази година и ръст от 6% през 2021 г.

ЕК подчертава, че шокът от пандемията и ограничителните мерки за икономиката на ЕС е симетричен. Възстановяването обаче ще е неравномерно в отделните страни и ще зависи от развитието на пандемията по места, както и от структурите на икономиките и способността им да реагират със стабилизиращи политики.

Предвид взаимозависимостта на икономиките на ЕС, динамиката на възстановяването във всяка държава членка ще се отразява и на останалите, посочват от ЕК.

Последна актуализация: 02:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 3 rate down comment 2
Valentin13
преди 3 години
така са ме учили Харвардчани - като отидеш в един град да продаваш стоката си, първо мини по магазините да видиш пулса и тенденцията на града. чак после чети статистика и след това започвай да се срещаш с купувачите си. Харвард, добър в едно, зъл в много други неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 1
Valentin13
преди 3 години
е, прав си. трябваше да спомена, че всеки 3 или 4ти магазин беше празен и пише "дава се под наем". а има и още признаци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 3 години
метане на боб ... с тая прогноза като без нея, .... като миналата :)Я стане, я не стане ! условието тук е да няма повече вирусАма ако има втора вълна тая година ще има нова прогноза със спад от 20, после възстановяване от 18 :):) или нещо подобно !Ако вълната е догодина, хептем па нема да познаете :)абе като разходка из Варна е, всичко си личи от нея ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
Бидонойл
преди 3 години
Ако с една бърза разходка през града се правеха генерални изводи, и кучетата щяха да са макроикономисти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Valentin13
преди 3 години
бърза разходка през Варна показва спад от над 50%. а агенциите по труда вече набират всякакви хора за цяла Европа. едва ли тези митични 6% ще се случат, няма да има кой да работи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
Статийката трябва да изиграе ролята на анестезия преди удара с бухалката ... и след туй скок 6% догодина ... ами като излезем от упойката какво ще видим , а ... ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 4
PanoG
преди 3 години
Въпреки това търсенето на Недвижими имоти ще скочи.Въпреки че 90% от домакинствата са засегнати от икономическата криза, имотите се търсели като топъл хляб :D.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още