IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Правната уредба след отпадането на извънредното положение е неясна, според адвокат

Издават се много заповеди с препращане една към друга, парламентът трябва да разреши на здравния министър да въвежда мерки, коментира Христо Копаранов

11:26 | 06.05.20 г. 2
<p>
	Адвокат Христо Копаранов. <em>Снимка: Bloomberg TV Bulgaria</em></p>

Адвокат Христо Копаранов. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Гражданите и бизнесът трудно се ориентират какви са техните задължения след отпадането на извънредното положение. Правната уредба е неясна, коментира адвокат Христо Копаранов, партньор в кантората „Попов, Арнаудов и партньори“, в предаването „Бизнес старт“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„Издават се много заповеди с препращане една към друга. Има неяснота относно правната уредба. Това е предположено от самия Закон за извънредното положение“, коментира той.

"Допълнителни противоепидемични мерки могат да бъдат налагани и без извънредно положение. Сега вече министърът обявява епидемична обстановка, след което налага тези мерки", посочи Копанаров.

По думите на адвоката извънредното положение дава възможост да се ограничават определени основни права на гражданите.

"Ситуацията с КПП-тата и придвижването е спорна. Правото на придвижване е едно основните в член 35 на Констутицията, но в същия член се позволява то да бъде ограничавано в защита на народното здраве", уточни той.

Не се позволява закон да разреши на министъра да ограничава мерките, а Народното събрание да го направи", допълни още той.

"След 13 май изтичат повечето мерки по силата на текстовете в самите заповеди, но министърът ще може да налаги нови. Отпадат КПП-тата, разрашени са спортовете на открито и работата на заведенията при определени условия, но има непрецизност в заповедите относно разстоянията между масите", обясни Копаранов.

"Другата група последици са предвидени в Закона за извънредното положение. Част от тях се удължават с 2 месеца. Забраната за запори върху трудови възнаграждения и пенсии ще продължи 2 месеца след извънредното положение", уточни адвокатът.

Гостът подчерта, че мярката "60 на 40" ще бъде удължена, но трябва да се направят изменения в постановлението.

Целия разговор с Христо Копаранов можете да видите на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:01 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
Ами нали точно това казва той (автора).....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ing5rov
преди 3 години
"...парламентът трябва да разреши на здравния министър да въвежда мерки, коментира Христо Копаранов."Ти акъл имаш ли бе Христо ?! "Здравният" министър не става за зелева запушалка бе , момче !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още