IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Надеждата за отваряне на икономиката на САЩ подкрепи американските борси

Цените на петрола нараснаха за пети пореден ден

23:20 | 05.05.20 г. 8
<p>
	<em>Снимка: Michael Nagle/Bloomberg</em></p>

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Американските индекси записаха ръстове във вторник, докато инвеститорите залагат на това, че американската икономика може да започне отварянето си, а цените на петрола се повишиха за пети пореден ден, пише CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average приключи борсовата сесия със 133 пункта повишение, или 0,6%,

S&P 500 се изкачи с 0,9%, а технологичният Nasdaq Composite напредна с 1,1%.

Основните индекси загубиха част от ръстовете си в последния час на търговията, след като заместник-председателят на Федералния резерв Ричард Кларида заяви, че американската икономика може да има нужда от повече фискална и парична подкрепа. По-рано по време на сесията Dow беше с 400 пункта нагоре.

Pfizer поведе Dow с 2,4% повишение на цената на акциите. Здравеопазването и технологичният сектор се оказаха най-добре представилите се в S&P 500, записвайки по над 1% ръст.

Инвеститорите продължават да претеглят страховете от втора вълна случаи на коронавирус спрямо усилията за отваряне на бизнеса и отслабване на рестрикциите.

Междувременно губернаторът на Ню Йорк Андрю Куомо заяви, че дневният брой на хоспитализираните и на новите смъртни случаи намалява, което предполага, че щатът е „от другата страна на планината“. Той допълни все пак, че властите все още не наблюдават силния спад, на който са се надявали.

„Отварянето на щатите и достигането на пика на случаите, както и финансовите отчети, помагат за намаляване на несигурността“, коментира Том Лий, основател и ръководител проучвания в Fundstrat Global Advisors. „Това според нас е основната причина цените на акциите да се покачват“.

Книжата на Pfizer увеличиха стойността си, след като фармацевтичният гигант заяви, че е започнал тестове на ваксина срещу коронавирус върху хора. Това доведе до 2,2% рали на компаниите от сектора на здравеопазването в S&P 500.

Цените на петрола поеха с 20% нагоре благодарение на надеждата, че икономическият спад е достигнал дъното си. Това е петият пореден ден на ръст на цената на суровия петрол – пазар, който преживя огромно сътресение, когато цената стана отрицателна миналия месец.

Акциите на част от технологичните компании с огромна пазарна капитализация отново се озоваха на зелена територия. Facebook записа 1% повишение на стойността на книжата, докато акциите на Alphabet и Apple поскъпнаха съответно с 2% и 1,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:46 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

8
rate up comment 3 rate down comment 0
khao
преди 3 години
изумява е как инвеститорите сте сложили розовите очила ---инвеститорите са малко, главно останаха спекуланти. Напиши същото изречение но смени инвеститор със спекулант и вече придобива смисъл :) Борсата има нужда от реформа и регулация, ако не иска да вземе хляба на казината по Лас Вегас!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 0
khao
преди 3 години
връщането на фабриките обратно от Китай е основна цел. ---Квоо? чия е тази цел, на Тръмп ? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 0
фиг.1
преди 3 години
Борсите никога не да били толкова далече от реалната икономика. Това което ме изумява е как инвеститорите сте сложили розовите очила и очаквате да се случи чудо. Все едно икономиката просто е поставена на пауза и веднага щом отпуснат бутона, всичко ще продължи както си е било по старому. Да, ама не става така. Някои компании все още продължават да публикуват оптимистични отчети, постигнати със счетоводни шашми, други се надяват на помощ от държавата, ама държавата не може дълго да храни бизнеса, напротив, тя очаква бизнеса да я храни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 1 rate down comment 3
Valentin13
преди 3 години
връщането на фабриките обратно от Китай е основна цел. Тръмп знае, че това му осигурява успех и владее положението, макар и да изглежда безнадеждно. той знае, че хората в страхова ситуация се осланят на силни и властни хора, с идеи. така, че Тръмп тласка нататък.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Една от типичните черти на американеца е СТРАХА. Този страх е породен от самата система, която е всичко друго но не и СОЦИАЛНА. ОГРОМНАТА ЧАСТ ОТ АМЕРИКАНЦИТЕ ОСЪЗНАВАТ, ЧЕ ПАДАЙКИ В МЕЛАЧКАТА НА ЗДРАВНАТА ИМ СИСТЕМА СА ОБРЕЧЕНИ НА ФАЛИТ. Как ТРЪМП ще вдигнат една система която е БЛОКИРАНА от СТРАХА?!Абсурд е парите на ФЕД да са лекарството, което би преодоляло това чувство на СТРАХ ИНЕСИГУРНОСТ. ИМА И НЕЩО ДРУГО - Прекъснатите връзки с КИТАЙ в области от икономиката и производството но лекарства действа, ДЕМОРАЛИЗИРАЩО. Кризата в САЩ завари едно абсолютно неподготвено и ДЕМОРАЛИЗИЛАНО общество в което оцеляването е по ЕДИНИЧНО , А НЕ КОНСОЛИДИРАНО КАКТО Е КИТАЙСКОТО ОБЩЕСТВО. Тази държава се нуждае от спешна промяна в обществоно икономическите отношения, което не става с пари , а с ОБЕДИНЯВАНЕ В ИМЕТО НА ТОВА ОБЩЕСТВОТО ДА ОЦЕЛЕЕ. САЩ се нуждаят спешно от ЗАКОНОВИ промени поставящи на преден план ЗДРАВЕТО И СИГУРНОСТТА НА ОТДЕЛНИЯ ЧОВЕК. ВРЕМЕ Е ДА ПРЕОСМИСЛЯТ ЦЕННОСТНОТА СИ СИСТЕМА И ОТНОШЕНИЕТО СИ НЕ САМО КЪМ СВОИТЕ , НО И КЪМ ЧУЖДИТЕ ПОДАНИЦИ. Ако не го направят са обречени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
А, чакай щом искаш. Той и чичо Уорън чака, ама ще се озъби, преди да дочака "сгодни нива".Е, ти сигурно имаш повече време, макар че надали си като брат си, който не се страхува от смъртта, защото вече е умирал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 4
Императорът
преди 3 години
Нямам против и Pfizer да победи в надпреварата за ваксината, но по искам Гъската да победи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 0
kane
преди 3 години
мечи трап, заложен от фед!Отваряне и отхабване на мерките не означава че икономиката ще се върне веднага там където беше преди вируса. За това ще се необходини години. В зависимост кога ще се наери ефективно лечение или ваксина. Смятам че малко хора мислият реалистично, а по скоро оптимистично и затова сме тук в зелено.... и сино. Когато Фед започне да издиша и да изпуска парата въздуха в балона ще изстине. И всичко това е взето на заем от бъдещите доходи и харчове на американские потребители. Колкото и да ме обработват съм бериш, нямам фомо ище чакамм търпеливо за индекса
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още