IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО призова страните да разследват ранните си подозрителни случаи на пневмония

Това се случи, след като Франция обяви, че проба на пациент от декември се е оказала положителна за Covid-19

19:45 | 05.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Nathan Laine/Bloomberg</em></p>

Снимка: Nathan Laine/Bloomberg

Световната здравна организация заяви, че информацията, че Covid-19 се е появил във Франция още през декември, т.е. по-рано от смятаното досега, „не е изненадваща“ и призова страните да разследват други ранни подозрителни случаи, предава Ройтерс.

Заболяването, което по-късно получи името Covid-19, беше съобщено първо от китайските власти пред Световната здравна организация на 31 декември, като не се смяташе, че се е разпространило в Европа до януари.

„Това дава изяло нова картина върху всичко“, коментира говорителят на Световната здравна организация Кристиан Линдмайер по време на брифинг в Женева, визирайки информацията от Франция.

„Откритието помага за по-добро разбиране на потенциалното движение на вируса”, допълни той. По думите му и други по-ранни случаи могат да излязат наяве след като се направят повторни тестове на стари проби.

Френска болница, която тества стари проби на пациенти с пневмония, откри, че от 27 декември е лекувала мъж, който е имал коронавирус. Това е месец преди френското правителство да потвърди първите си случаи на Covid-19.

Не се вярва вирусът е тръгнал от друго място, вместо от Ухан, Китай. Смята се, че френският случаи по някакъв начин е свързан с човек, който е пътувал до Китай през декември, преди вирусът да бъде идентифициран или обявен официално от Пекин, обяви говорителят на Световната здравна организация.

Въпреки това се смята, че френският пациент няма директна връзка с Китай или история на скорошни пътувания, а експерти твърдят, че френският случаи изисква по-голямо разследване.

Линдмайер насърчи държавите да проверят старите си случаи на пневмония с неуточен произход от края на 2019 г., тъй като това може да даде „нова и по-ясна картина“ на пандемията.

Запитан за произхода на вируса в Китай, Линдмайер подчерта, че е „наистина, наистина важно“ това да се проучи.

Американският държавен секретар Майк Помпейо твърди, че страната му разполага с доказателства, че новият коронавирус е тръгнал от лаборатория в Ухан, въпреки че учените увериха Световната здравна организация, че вирусът е с животински произход.

„За това може да са нужни допълнителни мисии или мисия (до Китай), така че ги очакваме“, коментира Линдмайер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:19 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
...от типа Бил Гейтс ли ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 3
ing5rov
преди 3 години
"...въпреки че учените увериха Световната здравна организация, че вирусът е с животински произход."Кои учЕни ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още