IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Вдигането на мерките срещу Covid-19 донесе зелена вълна на европейските борси

Най-добре се представиха акциите на петролните и газовите компании

19:20 | 05.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Alex Kraus/Bloomberg</em></p>

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Европейските акции завършиха борсовата сесия във вторник със силен ръст, след като инвеститорите се насочиха към книжата на компаниите от отварящите се наново икономики в Европа и отвъд, пише CNBC.

Паневропейският индекс Stoxx 600 добави 2%, след като всички сектори и основни борси се озоваха на зелено. Акциите на петролните и газовите компании са най-добре представилите се днес, с над 6% повишение.

Европейските пазари следят особено внимателно развитието на ситуацията с коронавируса и вдигането на ограниченията в много страни в региона, докато същевременно наблюдават ключовите данни. Над 252 хил. души по света починаха от Covid-19, а над 3,6 млн. души се заразиха с коронавируса според информация на Johns Hopkins University.

Днес германски съд обяви, че покупката на държавни облигации от страна на Европейската централна банка (ЕЦБ) отчасти нарушава конституцията на Германия. Програмата за количествени облекчения, която продължи между 2015 и 2018 г. и беше възстановена в края на миналата година, имаше за цел да засили икономиката на еврозоната, докато поддържа ниски разходите за заеми. Решението обаче няма да повлияе на спешните мерки за закупуване на облигации, въведени от ЕЦБ, за да се смекчи въздействието на пандемията на коронавируса.

Междувременно инвеститорите продължават да следят сезона на отчетите.

BNP Paribas днес обяви нетна печалба в размер на 1,3 млрд. евро за първите три месеца на тази година, което е с 33% по-малко спрямо същия период на миналата година. Книжата на френската банка повишиха стойността си с около 4 на сто.

Total отчете 1,8 млрд. долара нетна печалба за първото тримесечие, или с 35% по-малко спрямо година по-рано, но успя да надмине очакванията на анализаторите, а това изпрати цената на акциите ѝ с 8% нагоре.

На върха на Stoxx 600 испанската Repsol записа 13% ръст, след като надмина прогнозите, а цената на акциите на германската компания за доставка на храни Hellofresh се покачи с близо 10% благодарение на силните резултати, подкрепени от нарасналото търсене на храна за вкъщи.

На дъното на европейския бенчмарк се оказа швейцарската туристическа компания Dufry, чиито книжа отписаха 8% от стойността си, докато шведската SBB потъна с близо 19%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:36 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 2
Императорът
преди 3 години
За пореден път се убеждавам, че съм инвестирал в могъщи компании - които дори в криза се борят здравата за своите инвеститори - визирам и BNP, и Repsol, и Total !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
kane
преди 3 години
"Вдигането на мерките донесе зелена вълна на европейските борси"И ще донесе синя вълна с областта на лицето и краката на много европейци.Не може всичко -" парите или живота!"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още