IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай дава нов тласък на строителството на въглищни централи

Одобрените 10 GW нови мощности сигнализират, че китайската икономика постепенно започва да увеличава оборотите след овладяването на пандемията

10:47 | 11.05.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Китай е одобрил близо 10 GW нови проекти на въглищни електроцентрали през първото тримесечие на годината, което е приблизително равно на всички мощности, одобрени през цялата 2019 г. Това се случва на фона на усилията на Пекин да възстанови икономиката, която беше засегната тежко от пандемията от COVID-19, съобщава Nikkei Asia Review.

Инвестициите в инфраструктура - като производство на електроенергия, играят важна роля за бързия икономически възход на Китай, особено във времена на икономически затруднения. Мнозина очакват подобни разходи да подпомогнат усилията на властите, тъй като Пекин се опитва да рестартира икономиката след удара, нанесен от коронавируса.

Въглищата винаги са играли противоречива роля в националния енергиен микс на Китай. От една страна, китайската икономика може да се похвали с огромен запас от този ресурс, който стои в основата на мощната ѝ енергийна инфраструктура и захранва растежа на най-силната азиатска икономика. В същото време това е силно замърсяващ изкопаем ресурс, като твърде агресивното изграждане на мощности през последното десетилетие доведе до свръхпредлагане и изпрати много от въгледобивните компании в Китай в несъстоятелност. Тези фактори накараха Пекин да спре редица нови проекти, свързани с въглищата, през последните години.

Тази тенденция обаче се обърна през първото тримесечие на 2020 г., когато бяха одобрени шест големи нови проекта за производство на електроенергия чрез изкопаеми твърди горива, които могат да добавят 9,96 GW към националните мощности, показват изчисленията на китайската информационна агенция Caixin.

Това е приблизително равно на количеството проекти за въглищни електроцентрали, одобрени от страната през миналата година. От новите проекти четири се намират в богатия на въглища район на провинция Шанси, един е в южнокитайската провинция Гуандун, а един е във Вътрешна Монголия.

Към януари Китай разполага с 1 069 активни въглищни централи, като в това отношение изпреварва втория в класацията на Global Coal Plant Tracker Индия, в която има 294 съоръжения. Трети са САЩ с 280 въглищни централи, а четвърти – Русия с 85.

За периода 2010-2019 г. Китай е отложил общо 424 проекта за въглищни централи. Общо 105 са съоръженията, които към януари се намират в процес на изграждане.

въглища въглища

Последна актуализация: 06:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Азия виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Valentin13
преди 3 години
китаеца няма много сърце, но мозъка му сече яко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още