IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Справя ли се здравната ни система с коронавируса?

Въпросът е дали при евентуална по-силна вълна нашата система ще удържи, посочва Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП

22:48 | 04.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Към момента нашата система на здравеопазване, въпреки пандемията, успява да устои на първоначалния натиск. Това каза Аркади Шарков, здравен експерт в ЕКИП, в предаването “Светът е бизнес” с водещ Ивайло Лаков.  

“Въпросът е дали при евентуална по-силна вълна нашата система ще удържи. За момента тя дава добри резултати, надявам се да остане така и до края”, коментира здравният експерт.  

Той обясни, че по неофициални данни към момента са изразходвани 400-500 хил. лева за лечение на Covid-19.  

“Но това следва да се актуализира, защото някои болници не са отчели достатъчно добре пациентите по тази пътека”, добави той.

“Другият въпрос е доколко трябваше Националната здравноосигурителна каса да заплаща за лечението на този вирус, след като по закон това трябва да се извършва от държавата и от общините. Държавата отново не си изпълни социалната роля и остави разплащането за лечението на пандемията в ръцете на осигуряващите се лица”, коментира още Шарков.   

Според него размиването на тези граници води до последващи проблеми.  

Още от разговора вижте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да видите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 1
Naematel
преди 3 години
Фактите показват, че страните без БЦЖ ваксинация имат 67% от всички заразени и 83% от всички починали от корона вирус докато представляват 10% от населението на света. С оглед че имаме едно от най-добрите БЦЖ се справя добре здравната система.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 0
bgMan
преди 3 години
Ако се справяше нямаше да се налага първи в света да вземат драконовски мерки свързани с изолация и карантина.Бих казал че здравната система на Германия се справя успешно с коронавируса защото си нямат за премиер бивша муутра а за депутати - пишман крадци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 1
baba_meca
преди 3 години
Не се справя. Много са заразените медици. Те себе си не могат да опазят, камо ли да лекуват другите. Причините са некадърност на самите медици- те са едни търгаши и като се опре до лекуване не стават. Тяхното призване са парите- дали от здравната казса, дали от пациентите. Другата причина е държавата- не е осигурила защитни маски, облекла, организация.... Ние си ги знаем и лекарите и държавата в която живеем, не сме паднали от Марс... Колкото и да ни говорят глупости, всеки от нас е живее(е живял) в държавата(БГ) и е ходил на лекар...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 6 rate down comment 0
Shadow1
преди 3 години
Е здравната каса нали е част от държавата. Да не би да е приватизирана без да знам? Добре лошо е че в закона пише едно а се случва друго, но не е ли просто формалност това разминаване, парите в държавния бюджет от къде идват? А тези на НЗОК?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 4
ing5rov
преди 3 години
"Държавата отново не си изпълни социалната роля и остави разплащането за лечението на пандемията в ръцете на осигуряващите се лица, коментира още Шарков.Държава нема вече , баце ... скоро ше избегат и тия на които се крепи "Здравната" каса ... сетне мотиката и компир , както казва вождът !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още