IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Глобалното търсене на петрол започва дълго, болезнено и несигурно възстановяване

Пепродадените количества петрол и петролни продукти ще продължат да се натрупват и през юни, а може би дори през юли

15:32 | 06.05.20 г. 2
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Малцина анализатори разполагат с по-добра преценка върху търсенето на петрол от Джо Гордър, главен изпълнителен директор на голямата американска рафинерия Valero Energy Corp. Гордър обаче не се нуждае от бизнес прозрението си, за да види, че потреблението на горива започва да се възстановява в САЩ, пише Bloomberg. 

Това се вижда от улиците в Сан Антонио, щата Тексас, където работи, където трафикът, който липсваше през последните няколко седмици заради блокадата, се възстановява.

"Хората започват да излизат по-често", казва Гордър.

От улиците на Сан Антонио до Барселона и Пекин данните за трафика, продажбите на гориво по бензиностанциите и петролопроводите показват, че спадът в търсенето на петрол вероятно е достигнал дъното някъде около средата на април и сега започва скромно възстановяване. Тези сигнали представляват лъч надежда на фона на пороя от негативни икономически данни.

„Вярвам, че достигнахме дъното“, коментира Марко Дънанд, съосновател на Mercuria Energy Group Ltd., една от най-големите петролни търговски къщи в света.

Възстановяването обаче ще е изключително бавно. Търговците на петрол смятат, че е вероятно ще отнеме над година, а може би и много повече, преди глобалното търсене да достигне нивата отпреди пандемията от около 100 млн. барела на ден. Много експерти дори спекулират че търсенето може никога повече да не се възстанови.

п2 п2

Вероятната форма на възраждането е силно оспорвана тема. Преди време беше изоставена V-образната форма. Възможно е тя да бъде U-образна, със сравнително дълъг период на дъно, или L-образна, където търсенето никога не се връща до нивата отпреди пандемията.

Може би латинската азбука няма буква за правилната форма на възстановяване. Математическият символ за корен квадратен може да предложи алтернатива: първо V-образно възстановяване след разхлабването на ограниченията, последвано от дълга, плоска опашка, тъй като промените в начина на живот, като налагането на дистанционната работа, се превръщат в нещо предпочитано и обичайно.

Последна актуализация: 07:55 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 1
Achtung
преди 3 години
Пазара на автомобили се срина с 50% през март и над 95% през април, изкривяванията са много лесни при този обем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 2
fon
преди 3 години
Има нещо което се нарича "Peak Oil Demand" и е ясно от името какво е. Някои го чакат 2040, 2030, други 2025 или 2023, а някои вече считат, че света е минал през него с коронавирусаhttps://oilprice.com/Energy/Energy-General/COVID-19-Could-Accelerate-The-Arrival-Of-Peak-Oil-Demand.htmlПрез март продажната на електромобили в Европа достигна почти 10%http://ev-sales.blogspot.com/search?updated-max=2020-04-29T13:58:00Z&max-results=7Някои неща се случват по-бързо от очакваното.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още