IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

СЗО: Страните със слаби здравни системи са особено потърпевши от пандемията

Ръководителят на организацията подчерта, че тя ще продължи да призовава страните да намират, тестват и лекуват всеки случай на коронавирус

20:00 | 01.05.20 г. 5
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Глобалната извънредна ситуация заради пандемията от COVID-19 продължава да тества здравеопазването и предизвиква множество опасения, тъй като заразата се разпространява по-бързо в страни със слаби здравни системи, съобщи Световната здравна организация (СЗО) в петък (1 май). 

„Заради пандемията остава извънредното положение за обществено здравеопазване в международен план“, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейес три месеца след като Комитетът за спешни случаи за първи път го посъветва да обяви извънредно положение заради коронавируса.

Тедрос каза, че има „сериозни опасения относно потенциалното въздействие“ на болестта, „тъй като тя започва да се ускорява в страни с по-слаби здравни системи“.

„Както подчертахме ясно от самото начало, ще продължим да призоваваме държавите да прилагат всеобхватен пакет от мерки за намиране, изолиране, тестване и лечение на всеки случай и проследяване на всеки контакт“, заяви Тедрос по време на брифинг в централата на СЗО в Женева.

Той изтъкна, че СЗО „ще продължи да работи със страни и партньори, за да даде възможност за осъществяване на важните пътувания, необходими за реакцията срещу пандемията, хуманитарната помощ и товарните операции, както и за постепенно възобновяване на нормалното движение на пътниците.“

В средата на април американският президент Доналд Тръмп разкритикува начина, по който СЗО се справя с пандемията, и обяви, че спира финансирането на агенцията на ООН. Американският държавен секретар Майк Помпео заяви днес, че САЩ силно вярват, че управляващата Комунистическа партия в Китай отчасти не е съобщила за епидемията от новия коронавирус навреме на СЗО.

Малко след това Гебрейесус заяви, че се надява администрацията на американския Тръмп да преосмисли спирането на финансирането си, като подчерта, че основното му внимание е насочено към овладяването на пандемията и спасяването на човешки животи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:33 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 0
Otka4eni reformatori
преди 3 години
Това всеки нормално интелигентен човек на планетата го знае. Не е необходимо СЗО да открива топлата вода...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
ivan.kostov.39
преди 3 години
Човека го обяснява с думи прости : https://***.facebook.com/104895457804189/videos/1089464744743212/UzpfSTEwMDAwMDEzMTgzNDE4OTpWSzozMjA3NTIyMDI5NDczNjY4/?multi_permalinks=3207522029473668&notif_id=1588380024113505&notif_t=feedback_reaction_generic
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 0
Oбичам България
преди 3 години
"Страните със слаби здравни системи са особено потърпевши от пандемията" - колко милиона струваше да се направи този извод.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
sgg211
преди 3 години
Импотентна организация. Никакъв смисъл от нейното съществуване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Още по-великата депресия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още