IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Германското правителство може да придобие 25,1-процентен дял в Lufthansa

Според предложението на превозвача за половината от акциите правителството ще получава гарантирана възвръщаемост в размер на 9%

18:58 | 01.05.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Германската национална авиокомпания Lufthansa търси спасение в размер на 10 млрд. евро, като предлага на правителството на страната 25,1- процентен дял, съобщава германският седмичник Der Spiegel, цитиран от Ройтерс.

Според предложението правителството ще държи над половината от акциите – в размер на 5,5 млрд. евро – без право на глас, за което то ще получава гарантирана възвръщаемост от 9%. 

Държавната банка за развитие Kreditanstalt за Wiederaufbau (KFW) ще осигури още 3,5 млрд. евро, подкрепени от германското правителство.

Заеми в размер на общо 6 млрд. евро също се очакват от Австрия, Германия и Швейцария.

Миналата седмица Lufthansa обяви, че провежда „интензивни преговори“ с различни европейски правителства за осигуряване на финансова подкрепа.

Авиокомпанията и германското финансово министерство все още не са коментирали плана, въпреки че финансовият министър Олаф Шолц заяви пред германския всекидневник Passauer Neue Presse, че "данъкоплатците могат да разчитат на нас, че не проявяват наивност в тези разговори".

Този месец главният изпълнителен директор Карстен Спор заяви, че Lufthansa ще търси държавна подкрепа от Германия, Австрия, Швейцария и Белгия, тъй като харчи пари с „1 млн. евро в час“, което означава, че нейните 4 млрд. евро в брой ще бъдат недостатъчни.

През миналата седмица стана ясно, че пакетът от помощи ще включва средства от новия германски фонд за икономическа стабилизация (ESF), гарантирани от държавата заеми от Германия и дълг, предоставен от Австрия, Швейцария и Белгия, където са базирани дъщерните дружества на Lufthansa, добавят източниците.

Капиталовата инжекция от ESF, която вероятно ще е до 4 млрд. евро, първоначално може да дойде под формата на капитал без право на глас или т.нар. „мълчаливо участие“, твърдят двама източници, допълвайки, че всичко или част от това може да бъде преобразувано в акции на по-късен етап. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:56 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Европа виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
terziеv
преди 3 години
Аве, нали държавата беше льош стопанин?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
шо не ги даат на концесия на Боце или Божков на некой от наще "бизнесмени" ? Аре да не са наще нешо на Сашовски, Китайски, Бразилски инвеститори ?!? ..... Тия праат нацонализации, а наще папуняци раздаат на концесии, летища, влакове, централи, квот им падне, са особено с карантията ше им върже ..... Успех със закриването на Бyлгaристан
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още