IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Гърция отваря врати за туристи през юли, но плажовете може да останат празни

Туризмът има дял от 12% от брутния вътрешен продукт на страната

18:52 | 30.04.20 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Loulou D&#39;Aki/Bloomberg</em></p>

Снимка: Loulou D'Aki/Bloomberg

Гърция се надява да приеме отново туристи от юли, но хотелиерите очакват мрачен сезон, тъй като се страхуват, че коронавирусната пандемия ще прогони посетителите и ще остави плажовете празни, предава Ройтерс.

Туризмът е голям източник на приходи за Гърция. Миналата година страната привлече 34 млн. посетители и събра приходи от 18 млрд. евро (19,52 млрд. долара), около 10-12% от брутния вътрешен продукт. Туризмът дава работа на около 20% от служителите в страната.

„Туризмът е изправен пред най-голямата си криза на нашето поколение“, казва президентът на хотелската асоциация в Корфу Хараламбос Вулгарис, собственик на два курорта на гръцкия остров в Йонийско море.

Дълги плажни ивици, някои от които осеяни с подредени в редици чадъри, остават празни в Корфу, а хотелиери като Вулгарис се чудят дали ще отворят врати през лятото.

Блокадата от 23 март за ограничаване разпространението на новия коронавирус, която беше ефективна за предотвратяване на високия брой починали, регистриран в други европейски страни, се очаква да даде своето отражение. Сега Гърция опитва да спаси остатъка от сезона.

Пътническият трафик е намалял с 90% за фериботите, сочат данни на Асоциацията на бизнеса с пътническо корабоплаване. При вътрешните и международните полети е отчетен спад от 59% през март, показват данни на Гражданска авиация.

„Ще имаме много ниска заетост. Не знаем колко хотели ще отворят, кога ще отворят, така че сега сме на ръба на много трудни времена“, казва Вулгарис.

Гръцкият министър на туризма Хари Теохарис казва, че планът е страната му отново да приема туристи през юли. Правителството ще започне постепенно да смекчава блокадата на 4 май, а хотелите, работещи през цялата година, ще могат да отворят врати на 1 юни.

„Мисля, че това е въпросът за един милион долара. Целим да отворим страната си в някакъв момент през юли“, каза Теохарис пред Ройтерс ТВ.

„Този сезон няма да е като предишните години, трябва да съм луд, за да смятам това. Но можем да направим много за повторното отваряне на туристическата икономика, на потоците“, допълни той.

Гърция е регистрирала 2566 случая на коронавирус и 138 починали.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:13 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
bozavino
преди 3 години
То на море кой ти ходи вече, отдавна всички западни и не само туристи в Бг, си висят само по басейните на хотелите, на All Inclusive шезлонгчетата. ..Беше то време оно, кога ги одирахме от сутрин до вечер, докат са на плажа свинете.. change,шезлонги, сладолед, злато, дрога , ***, пиене и яденене... :(Беше то,беше то #ДенГодинаХрани, надвечер от пллажа и по дискотеките директно "Life is Life, na na na naa"Днес говедата висят само на безплатните шезлонги на хотелските басейни и безплатното ядене и пиене там в туристическите им пакети.#F.ckAllInclusive..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 9
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Отваряйте, че нямам търпение вече! :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още