IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Коронавирусът ускорява отмирането на кеша

Пандемията подпомага промяната в посока дигитални портфейли и валути

18:36 | 09.05.20 г. 28
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Животът ни ще се промени след Covid-19, включително местата, които посещаваме, хората, с които се срещаме, начина ни на пътуване и как плащаме за всичко това. През последните пет седмици не съм се докосвал до монета или банкнота, като вместо това разчитам изключително на електронни платежни системи и кредитни карти, които само аз пипам, пише за Financial Times Гари Кон, бивш директор на Националния икономически съвет в САЩ.

Той казва, че не е единственият. Онлайн търговци като Alibaba и Amazon процъфтяват, а все повече и повече физически магазини се пренасочват към системи, където поръчвате предварително, плащате по телефона и получавате стоката от колата си. Дори фирми, които от десетилетия се съпротивляват на кредитните карти - пекарни във Франкфурт, работещи само с кеш, и психотерапевти от Ню Йорк, приемащи само чекове, приветстват или дори изискват цифрово плащане.

Валдис Домбровскис, заместник-председателят на Европейската комисия по финансовите услуги, се опитва да подпомогне процеса. Наскоро той туитна, че „е време да смените монетите си с разплащателни карти - по-безопасен начин, ограничаващ коронавируса.“

Дали ще изоставим практика, която датира отпреди около 7000 години в Месопотамия? През вековете физическите пари са еволюирали от жетони, които представляват стоки в складове, през благородни метали до сегашната ни система, използваща монети и хартиени и пластмасови банкноти, основаваща се на доверието в централните банки.

Пандемията от коронавирус и нашите усилия за намаляване предаването му ни карат да се запитаме дали сме надраснали нуждата да носим и преместваме пари във физическа форма. Вече разполагаме с технологията за плащане по чисто дигитален начин и използваме много сигурна биометрична идентификация на мястото на транзакцията. Анализаторът казва, че той самият е инвестирал в биометрично кодиран цифров портфейл и служи като съветник на други два финтеха в тази област. Ако преминем към цифрови разплащания, никой вече няма да носи мръсни банкноти или монети у себе си или да се занимава с чекове.

Това категорично е възможно: 87% от транзакциите в Швеция се извършват дигитално чрез частни компании за разплащане, които обикновено разпределят парите на клиентите в няколко банкови сметки, дадвайки на хората достъп до средствата чрез приложения.

Ако централните банки по света създадат цифрови валути, всеки човек може да има отделна сметка. Тази идея набира скорост. Американският сенатор демократ Шеръд Браун се опита да включи дигиталното банкиране като част от отговора на коронавируса. Той иска Федералният резерв на САЩ да създаде цифрови доларови сметки и портфейли за всички граждани.

Ако това се случи, цялото банкиране ще се осъществява чрез дигитален скелет и портфейл. Банкоматите и банковите клонове, които вече биват затваряни, ще се превърнат в отживелица. Доходите ще се депозират директно в портфейла на даден човек и ще бъдат изразходвани направо от него.

Последна актуализация: 14:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 3 rate down comment 1
Dr. Vatnikov
преди 3 години
Речникът и мислите ти идеално те описват, дишуошинг спешълисте от павилиона за шауарма на Махмуд.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 3 rate down comment 2
michaelis23
преди 3 години
надай се булка на салам .... :)) ако "отмре" този ше дое друг и така нататък, а тая псевдо снимка с пичкенкойна видехме кво стана как март се изпари и неговата псевдо стойност и то за аламинут как имаше някво си предаване, така чеее с тез статийки просто лапaйте и се потапяйте .... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
Minka
преди 3 години
Кеш, в брой и на ръка! Това е начина да не позволяваме на правителствата да ни манипулират. Кешовите разплащания дават реално усещане за харчене на пари, електронните са точно на обратното. Както каза някой по-долу, когато изчезнат офшорките, тогава може да се замисля. А иначе Виза и Мастъркард харесват това.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
mirodes
преди 3 години
Е то по тая логика никой няма да плаща данъци,щото ще отчита повече разходи от приходи.Въпросът е,че като му се плати в кеш никой няма как да знае,че този човек има приходи.Като е по банков път всичко ще се отчете и вече е рабита на данъчните да разберат дали разходите са му реални.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
khao
преди 3 години
докато съществуват данъчни убежища, а.к.а. офшорки, всеки дебат е излишен и всеки платен лев данък е кражба от джоба на работещия! ... и до тогава кеша ни е много нужен като данъчно убежище! после може пак да горим.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 1
mariata
преди 3 години
Приятелю, повярвай ми - който е решил да не плаща данъци, ограничаването на кеша няма да го спре, нито пък ще вдигне събираемостта на данъците. Това, което ти визираш е друг проблем и няма нищо общо с кеша. Основният приход за фиска е ДДС, а той се краде само по банков път. Данък печалба се прави от разлика между приход и разход. Тези, които сега не отчитат приход, не отчитат и разход. После пропорционално ще отчетат и по-голям разход и по-голям приход, а данъкът ще остане същия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 4 rate down comment 2
mirodes
преди 3 години
Е та аз ли съм най-големият балък да си плащам всички данъци,а един съсед вдигна къща за 200 хиляди лева ,без да е платил и един лев данък на доходите?Той се занимава с ремонти и всичко му се плаща кеш,без да се отчита никъде.Зъболекарите и те касови бележки не издават.Почти половината работещи пък се осигуряват на МРЗ.Аман от тарикати в тази държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 2
korn
преди 3 години
Да ползвам буркан ли каза? Аз викам да ги скрия под задната седалка на Москвича. И един съвет към всички млади, не изпоузвайте интернет защото могат да ви следят и да ви хакнат данните и парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 4
korn
преди 3 години
Средновековието безкешово ли е било, че го представяш толкова мрачно? Няма да можеш да ходиш на ***? Кой филм да гледам за да се образовам-''Обществен враг''? Ти си чел Оруел, сериозно?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 6 rate down comment 1
крас
преди 3 години
ЯВНО СИ МЛАД И РАБОТИШ НА ПРИНЦИПА : чукне -пукне. ДА ЗАДЕЛЯШ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ ИЗОБЩО НЕ ТИ Е В ГЛАВАТА.Пък и защо ли да го правиш , когато навярно вместо теб това го правят твоите близки. Подобни на вас бяхме и ние на блади години така, че не ви осъждам за поведението. ДАЙ БОЖЕ ЖИВОТ И ЗДРАВЕ ВИ ЖЕЛАЯ , но и вие ще остареете и ще помъдреете. Идва момент като този с пандемията в който трябва да извадите РЕЗЕРВИТЕ които са БЕЛИ ПАРИ ЗА ЧЕРНИ ДНИ. ТОЧНО ТЕЗИ ПАРИ, които ще се наложи един ден да заделяте за БЪДЕЩЕТО на тези които създавате като ваше наследство е по добре да са в КУПЮРИТЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ БАНКИ , отколкото в ПАСИВИТЕ НА ЧАСТНИТЕ БАНКИ чиито активи в повечето случаи са НАДЦЕНЕНИ И ДЕКАПИТАЛИЗИРАНИ. Можеш и да не приемаш това мое мнение, но то е натрупано с опита на преминалите кризите от 1990 год , 1994 год. , 1996-97 год и 2014 с КТБ. Съветвам те да заделяш резерви и се САМООГРАНИЧАВАШ в плащанията, защото не винаги ще си млад и с възможности да правиш пари. Идва време и да остарееш и плащаш КЕШ на търговците наречени лекари и да кърпиш пенсията си със СПЕСТЕНИТЕ КЕШОВИ ПАРИ. Възползвай се от БАНКОВИТЕ ТРЕЗОРИ за да съхраниш РЕЗЕРВИТЕ СИ АКО ТЕ СА ГОЛЯМА ЦИФРА , а ако са незначителна е добре да ползваш БУРКАН БАНК. И да не дава ГОСПОД да стигаш по ситуация да мяташ пачки през терасата на телефонни измамници. Последното е нещо срещу, което никой не е заспахован.Просто старост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още