IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът на Бавария преобръща надпреварата за канцлерския пост

Маркус Зьодер стана най-популярният политик в Германия заради поведението си по време на коронакризата

20:08 | 30.04.20 г. 1
<p>
	Канцлерът на Германия Ангела Меркел не иска да се кандидатира за пети мандат и битката за стола и става все по-заплетена. <em>Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert</em></p>

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не иска да се кандидатира за пети мандат и битката за стола и става все по-заплетена. Снимка: Bloomberg/Geert Vanden Wijngaert

Усилията на Германия за овладяване разпространението на коронавируса Covid-19 преобърнаха надпреварата за наследяването на канцлера Ангела Меркел. В състезанието премиерът на Бавария Маркус Зьодер се изяви като нетитулуван крал на кризата, пише Bloomberg.

Неговата твърда линия за ограничаване разпространението на вируса в провинцията го изведе начело на консервативния блок на Германия, допълва информационната агенция.

Армин Лашет – предишният лидер в състезанието за поста, който води индустриалния регион Северен Рейн-Вестфалия, минава на заден план, тъй като натиска за по-бърза отмяна на ограниченията заради вируса.

На Зьодер му предстои дълга битка, за да си подсигури кандидатурата, но вероятно засега ще запази силните си позиции. През последните дни броят на заразените с коронавирус в Германия се увеличава. Меркел многократно предупреждаваше за риск от втора вълна на инфекциите, ако мерките се разхлабят твърде бързо.

По-късно днес канцлерът ще проведе видеосреща с 16-те провинциални премиери, за да координира следващите стъпки в борбата с коронавируса. Лидерът на Долна Саксония потисна очакванията, че срещата ще доведе до значителни допълнителни стъпки за облекчаване на ограниченията в обществения живот. Политиците искат да изчакат за повече данни за въздействието на повторното отваряне на някои магазини тази седмица, за набирането на които са необходими поне две седмици.

Бавария беше първата германска провинция, която блокира икономиката си миналия месец, припомня Bloomberg. Зьодер разпореди затварянето на училища и предприятия и инициативата му се отплати, като го превърна от провинциален лидер в един от най-популярните политици в Германия. Някои последни анкети дори го класират пред Ангела Меркел.

Лашет реагира на драматичния спад на популярността си, като открито се противопостави както на Зьодер, така и на Меркел, призовавайки за бързо отваряне на магазини и училища. Той открито атакува строгата политика на ограничения на управляващите и смята, че канцлерът повтаря грешките си от бежанската криза.

Меркел, която заяви, че няма да се кандидатира за пети мандат начело на Германия, осъди изказванията му, определи ги като „дискусионни оргии“ и предупреди, че подновената епидемия може да доведе до по-продължителна и дълбока криза.

Подобни спорове тежат още повече на Германия, която се очаква да изпадне в най-лошата си рецесия в следвоенната ера. Министерството на икономиката предвижда брутният вътрешен продукт да се свие с 6,3% през 2020 г., повече отколкото дори по време на финансовата криза преди десетилетие.

Последна актуализация: 16:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
крас
преди 3 години
Печелившата ДЪРЖАВА ще е тази която ПЪРВА ИЗЛЕЗЕ ОТ КРИЗАТА С КОРОНА ВИРУСА. Засега виждам само една държава която е направила това - КИТАЙ. Останалият свят облъчван от МЕДИЙНАТА ИСТЕРИЯ и ОБЪРКАНИ ПОЛИТИЦИ продължава да трепери от страх неосъзнавайки , че "ЛЕКАРСТВОТО" което предлагат е по тежко от самата болест.РЕЗУЛТАТА ВЕЧЕ Е НАЛИЦЕ. Официално регистрираните в САЩ безработни са над 30 милиона души и по размер надвишават броят по време на ДЕПРЕСИЯТА от 1929 година. ЗАРАДИ НЕАДЕКВАТНОТО ПОВЕДЕНИЕ И СТРАХА НА СЪЩИСАНИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ СВАТА ИЗПАДНА В ДЕПРЕСИЯ ОТ КОЯТО ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЕЧЕЛЕВШ ЩЕ Е КИТАЙ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още