IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Очакваното разполовяване изпрати цената на биткойна над 9 хил. долара

Криптовалутата се намира над този праг за първи път от март

10:29 | 30.04.20 г. 17
Автор - снимка
Създател
<p>
	Снимка: Bloombrg L.P.</p>

Снимка: Bloombrg L.P.

Вълнението около предстоящото т. нар. „разполовяване“ на биткойна и като цяло рисковата обстановка в момента дадоха нов тласък на цената на най-голямата криптовалута, която достигна най-високото си ниво от началото на причинения от коронавируса крах.

Минути преди 10 ч. българско време биткойнът поскъпва с близо 18% до 9 352,97 долара, показват данни на CoinDesk.

Силни ръстове записват и останалите водещи криптовалути. Етерът прибавя 9,3% до 224,11 долара, а рипълът – близо 8% до 0,233233 долара. Лайткойнът също увеличава стойността си с почти 9% до 50,31 долара.

Криптовалутите се движат в унисон с рисковите активи – акциите поскъпват с над 30% през последния месец. Мнозина почитатели на криптоактивите обаче посочват като причина за увеличението на цените предстоящото разполовяване на биткойна на 12 май.

„Разполовяването на биткойна след по-малко от две седмици може да обясни част от бичата активност на спекулантите“, посочва Крейг Ърлам, старши пазарен анализатор на Оанда. „Предполага се, че събитие, което е в календара от толкова дълго, вече би трябвало да е оказало влияние. Това може да означава, че ще има отслабване на някои от тези ходове с достигане на деня за разполовяване“, допълва той.

С преминаването на границата от 8 хил. долара в сряда най-голямата криптовалута навлиза на територията на свръхкупуването, показва индикаторът GTI Global Strength Indicator. Свръхкупуване на активи има, когато показателят премине 70 пункта, а това на свой ред означава, че може да е трудно криптовалутата да отчете допълнително покачване в краткосрочен план.

„Изглежда, че разполовяването на биткойна започва да има ефект върху цената. Очаквам биткойнът да изпробва диапазона 9 000-10 000 долара преди разполовяването", посочва старши анализаторът на eToro Немо Кин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 7 rate down comment 2
shinawatra
преди 3 години
За *** ще поясня: на 4 ходини добивът се свива наполовина, докато накрая и последния койн не бъде открит. Следващите разполовявания са 2024, 2028г. и т.н. Поскъпването на валутата е заложено в самия алгоритъм, докато накрая бъде открит и последния и воала, няма да има повече нови койни! Кое нещо е крайно като количество на планетата и каква е цената му? Я накарай Ван Гог да ти нарисува някоя картина;) Биткойна обезсмисля златото като инвестиционен актив, това е истината.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 9 rate down comment 3
Oбичам България
преди 3 години
Приложенията са без брой - отвори indeed и търси по Blockchain developer и гледай най-разновидн бизнеси. Факт, голяма част са свързани с медицина, защото позволяват анонимното споделяне на медицински данни. Ако не се лъжа, бившата съпруга на Лари Пейдж участва в такъв проект. Събират мед. и физ. информация за хора в времето, като информация е анонимна - събраните данни се използват са определяне на риск от заболявания след генетичен тест. Дори, беше открила с демо версивта на теста заболяване на Лари Пейдж. Представи си да имаш такава база от данни с милиард души. Правиш един бърз тест (ако не се лъжа го рекламира като много по-евтин от други такива в САЩ) и ти казва веднага какви са рисковете за теб следващите пет години и какво да промениш?И пак - факт е, че голяма част от изчислителната мощност е във ферми с участие на банки;факт е, че китовете влияят брутално на пазара и стават все по-големи монополисти; но, идеята за тази децентрализарана валута е нещо уникално яко от математическа гледна точка. Кой седи зад псевдонима Сатоши Накамото и с чисти намерения ли е бил, може и да не разберем.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 10
khao
преди 3 години
описаното от мен показва дефлация ...и точно за това няма да стане никога валута!идеята ми е ясна каква е, за тованти казвам че е пирамида. до глупппака под теб, ще отговоря че е мъртво роден!блок чейна няма бъдеще, няма реално приложение. кажи ми нещи дето да ползва тая технология дето е има от 10 години вече. :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 6
Oбичам България
преди 3 години
Точно обратното е. При BTC заради намаляването на генерираните единици, няма инфлация. Когато бъде генерирана последната единица мрежата ще съществува, защото ще се печели от таксите по транзакциите. Идеята е, че дори да печелиш малко сатошита, цената ще е достатъчно висока, за да има смисъл да поддържаш мрежата.Не казвам, че е перфектно, но има стотици алтернативи решаващи различни проблеми. Жалко, ще не се получи с грам на Павел Дуров.Че има спекула има - къде няма? Това не означава, че Blockchain технологията не промени света.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 6
abdul
преди 3 години
ама я кажи, умрял ли е или не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 7
khao
преди 3 години
има много пряка връзка :):) за единица компютърна мощност и консумирана енергия, получаваш два пъти по ниска награда, което автоматично оскъпява "производството" на биткоина и доказва дългогодишните ми твърдения че той е чиста проба пирамида подържана от хардуера който е отзад и спекулативните настроения на прекупвачите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
фиг.1
преди 3 години
Терминът "разполовяване" (bitcoin halving) е малко объркващ за незапознатите и хората започват да си представят съвсем различни неща, тъй че не е зле да се сложи едно кратко обяснение. Всъщност не става въпрос буквално за разполовяване, а че майнърите ще започнат да получават наполовина по-малко биткойни за изкопаването на един блок. Ако досега са получавали 12,5 биткойна, след halving вече ще взимат 6,25. Това няма пряка връзка с цената на биткойна, тъй че поскъпването му по-скоро е някакъв психологически ефект.Извинявам се за дублирания пост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още