IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тръмп видя конспирация срещу себе си в бавните реакции на Китай за коронавируса

Имахме най-голямата икономика в историята преди да дойде коронавирусът, подчерта американският президент в интервю за Ройтерс

13:31 | 30.04.20 г. 3
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Президентът на САЩ Доналд Тръмп. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Президентът на САЩ Доналд Тръмп. Снимка: Bloomberg

Забавената реакция на Китай при предупреждаването на останалата част на света за рисковете около коронавируса е доказателство, че Пекин „ще направи всичко възможно“, за да му попречи да спечели следващите президентски избори през ноември. Това мнение изказа президентът на САЩ Доналд Тръмп в сряда.

В интервю за Ройтерс от Овалния кабинет в Белия дом Тръмп заговори остро срещу Китай и заяви, че разглежда различни варианти по отношение на последиците за Пекин относно вируса. "Мога да направя много", предупреди той.

Тръмп обвинява Китай за глобална пандемия, която отне живота на над 60 000 американци и над 228 хил. души по света, изпращайки американската икономика в дълбока рецесия.

Президентът републиканец, често обвиняван, че не е действал навременно, за да подготви САЩ за разпространението на COVID-19, заяви, че смята, че Китай е трябвало да бъде по-активен и по-бърз в информирането на света за коронавируса.

На въпрос дали обмисля използването на мита или дори отписване на дълг за Китай, Тръмп не предложи конкретики. "Има много неща, които мога да направя", каза той, добавяйки: „Преценяваме случилото се“. 

„Китай ще направи всичко възможно, за да ме накара да загубя президентската надпревара“, изтъкна още Тръмп. Той заяви, че вярва, че Пекин иска неговият демократичен опонент Джо Байдън да спечели надпреварата, за да облекчи натиска, който Тръмп оказва върху Китай по отношение на търговията и други въпроси.

Президентът на САЩ подчерта, че търговската сделка, която той сключи с китайския президент Си Дзинпин, насочена към намаляване на хроничния търговски дефицит на САЩ с Китай, беше „разстроена много лошо“ от икономическия спад, причинен от вируса.

Високопоставен служител от администрацията на Тръмп, говорейки при условие за анонимност, заяви в сряда, че неофициалното „примирие“ на словесната война, сключено в телефонен разговор между Тръмп и Си в края на март, сега изглежда е приключило.

Двамата лидери обещаха, че техните правителства ще направят всичко възможно да си сътрудничат, за да овладеят пандемията. През последните дни Вашингтон и Пекин разменят все по-ожесточени обвинения за произхода на вируса и реакцията срещу него.

Тръмп каза още, че Южна Корея се е съгласила да плати на САЩ допълнителни пари за споразумението за сътрудничество в областта на отбраната, без да посочва конкретни суми.

„Можем да постигнем сделка. Те искат да направят сделка “, каза Тръмп, добавяйки: „Те се съгласиха да платят много пари. Плащат много повече пари, отколкото когато дойдох тук“ през януари 2017 г.

САЩ разполагат с приблизително 28 500 военнослужещи в Южна Корея, наследство от войната в Корея от 1950-53 г., която завърши с примирие, но не и с мирен договор.

Тръмп коментира и силата на американската икономика от преди коронакризата.

„Бяхме зашеметяващи преди това да се случи. Имахме най-голямата икономика в историята “, заяви той.

Тръмп сподели, че е доволен от начина, по който много губернатори работят в борбата срещу патогена, но изтъкна, че някои от тях трябва да засилят усилията си без да посочва имена.

43% от американците одобряват борбата на Тръмп с коронавируса, според проучване на Reuters/Ipsos от 27-28 април.

Относно намирането на ваксина срещу заразата Тръмп заяви, че „нещата се развиват много добре“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 1 rate down comment 0
driverf1
преди 3 години
А,няма няма.....,той е уникален,изглежда още не си е пил дневната доза белина.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
kane
преди 3 години
фъг оф емпти мен уит емпти айс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 8 rate down comment 0
Дан
преди 3 години
На кривите ракети все космоса им пречи! Пък и нали вече измисли лек - да си боцне една доза дезинфектант и ще ни отърве от простотиите си завинаги....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още