IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Димитър Радев: Суап линията е израз на доверие към България

Влизането на България в ERM II е възможно да се случи в следващите 3 месеца, прогнозира управителят на БНБ

10:32 | 30.04.20 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Суаповата сделка е израз на доверие към България и Българаската народна банка (БНБ). Това коментира в ефира ба bTV управителят на централната банка Димитър Радев. Тя представлява валутно споразумение, което означава, че може да получаваме евро срещу фиксирания курс, без да намаляваме валутния резерв. Споразумението излиза извън рамките на това техническо описание, допълни още той. 

Радев подчерта, че суап линията е особено важна в този момент, защото идентифицира страната ни като държава с добра финансова репутация. „Всички действия, свързани със суаповата операция, са координирани с правителството, за да се  създадат по-добри условия за финансиране. Едно е страна да излезе на международния дългов пазар с лоша репутация, а друго – с добра”, посочи управителят.

Той добави, че линията ще продължи, колкото е необходимо.

„Очаквам правителството да излезе на международните пазари. Все още имаме лукса да отказваме пари, последната емисия ДЦК беше отказана от Министерството на финансите. Ние се намираме в добра финансовa позиция“, коментира още Радев. 

Припомняме, че на 22 април БНБ обяви, че с ЕЦБ са се договорили да сключат предпазно валутно споразумение (суап линия), за да осигурят евро ликвидност. Съгласно новата суап линия БНБ ще може да вземе до 2 милиарда евро в замяна на български левове. Максималният падеж за всяка изтеглена сума ще бъде три месеца.

Запитан дали тази суап линия проправя пътя на България към валутно-курсовия механизъм ERM II, Радев отговори, че чисто юридически няма връзка, но „съдържателно – има“. Управителят на БНБ подчерта, че в съобщението на ЕЦБ има следният важен момент - споразумението ще остане в сила толкова дълго, колкото е необходимо. „То не е еднократно, това е стратегическо сътрудничество, нещо, към което много централни банки се стрелят и малцина постигат. Все пак България се подготвя да участва във валутния механизъм, което е предпоставка за влизане в еврозоната и именно това е контекстът, в който тази суапова линия се осъществява“, обясни Димитър Радев.

Относно влизането на България в ERM II, той посочи, че това е възможно да се случи в следващите 3 месеца. „Преди всичко говорим за политически акт, винаги може да има развития, които не се предвиждат лесно, имаме и кризата с коронавирус, става дума за сложен административен и бюрократичен процес, но следващите 3 месеца очакваме развитие“, поясни Радев и подчерта, че в преговорите са ангажирани ЕЦБ, ЕК, 19 страни членки на еврозоната и Дания, както и БНБ и българското правителство. Той добави и че не е имало проблеми с обменяне на валута от началото на извънредното положение. Димитър Радев изрази увереност, че страната ни е напълно готова за ERM II.

Той посочи още, че българските банки са готови за кризата. Те са стабилни и най-показателно за това е именно възстановяването и напредъка по процеса за присъединяване към ERM II.

Запитан какъв е интересът за разсрочване на кредитите, Димитър Радев отбеляза, че вече над 50 хиляди заявки за разсрочване на кредити са получени, очаква се това число да се увеличи. Той поясни, че 25 хиляди от тези заявки са одобрени, а остават още почти два месеца за подаване на още заявления.

Според Радев банките ни са по-подготвени за тази криза с коронавируса, отколкото бяха през 2008 г., но не се знае каква ще е продължителността и дълбочината й, тъй като е различна.

„Всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките. Колкото по-бързо отворят икономиките, толкова по-малки ще бъдат икономическите последствия за хората“, посочи управителят на БНБ.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 1
wag1111
преди 3 години
Защо се опитвате да набутате държавата, там от където другите се опитват да избягат. Царе сте на нелогичните неща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
крас
преди 3 години
Г-н Радев, Във финансовата система ТОЧНОСТТА и ИЗПЪЛНЕНИЕ на поставените от ЕЦБ задачи пред БНБ и система Й са определящи за ДОВЕРИЕТО към нея. ДОГОВОРЕНАТА от БНБ и ЕЦБ дата 26.04.2020 година за за подаване на документите за ERM II минаваше през изискването да бъдат онстранени направените към две банки забележки. БАНКАТА НА ЦЕКО И ИВАЙЛО не успяха в поставения срок на 26.04.2020 г. да се справят с изискванията на ЕЦБ и държавата ни се превърна в техен заложник. Пред вашият персонален поглед тези две лица се МОТАХА ШЕСТ МЕСЕЦА и в последният момент решиха да извършат безумие действи ена продажба на акции прибичащо на продажба на КОН ЗА КОКОШКА. Естествено като КУПУВАЧ на техните НАДЦЕНЕНИ АКЦИИ можеше да бъде само ПРАВИТЕЛСТВОТО и неговата банка ББР. СРОКА 26.04.2020 год БЕ ПРОПУСНАТ , а доверието към ПРАВИТЕЛСТВОТО пролича по ДОХОДНОСТТА на предложената от него емисия от ДЦК , които не бяха продадени. СИТУАЦИЯТА В БАНКОВАТА НИ СИСТЕМА Е ПОВЕЧЕ ОТ СЕРИОЗНА И БОДРЯШКИ ИЗКАЗВАНЕ КАТО ВАШЕТО ЗВУЧАТ НАЛУДНИЧЕВО. Да погледнем баланса на Управление Емисионно на БНБ и видим как той нараства от 46,7 млрд.лв към 13,03.2020 година на 53,9 млрд.лв. към 24,04,2020 год. За около месец БАЛАНСА му се е увеличил със 7.2 млрд. лв !!В тази сума са включени наетите от чужди банки пари от БНБ и правителството на Борисов, на което парламента подписа празен чек. ВПЕЧАТЛЯВАЩО Е НАРАСТВАНЕТО на Паричните средства в чужда валута отразени в активите на У-ние Емисионно, които от 14, 335 млрд лв. към 13,03,2020 г. са нарастнал на 25, 363 млрд.лв към 24.04.2020 г. !!!!!!!ЗА КАКВО СТЕ СЕ ПРЕЗАПАСИЛИ С БЛИЗО 5,6 МЛРД. евро БЕ РАДЕВ?!!ПРИТЕСНЯВАТЕ СЕ НАРОДА ДА НЕ ЗАПОЧНЕ ДА ТЕГЛИ БЛИЗО 80 МЛРД.ЛВ КОИТО СА НА ДЕПОЗИТ В БАНКИТЕ ЛИ?!!ИСКАТЕ ДА ОСИГУРИТЕ ЛИКВИДНОСТ НА БАНКОВА СИСТЕМА ВЕРОЯТНО. ХА ДАНО ДА УСПЕЕТЕ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 4
clock@glasstex.org
преди 3 години
Тези суапови операции се правят обикновенно когато няма достътъчно ликвидност в чуждестранна валута, в сучая евро.Всеки от тук нататък може да си направи изводите за кой риск става въпрос
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 4
serafima
преди 3 години
Всички икономически последствия зависят от това колко бързо ще отворят икономиките. Колкото по-бързо отворят икономиките, толкова по-малки ще бъдат икономическите последствия за хората, посочи управителят на БНБ.Някой от вас да мисли обратното?Това ми напомня за един виц навремето, когато се шегуваха с научните приноси на Людмила Живкова в дисертацията си. Тя е доказала, "че тракийската култура траките са я творили".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още